USD 41.15 41.48
  • USD 41.15 41.48
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.46 10.58

16 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день гідності та Міжнародний день займенників

Сьогодні 00:00
Сьогодні світ відзначає День боса, Всесвітній день хліба, Міжнародний день продовольства, Всесвітній день здорового харчування, Всесвітній день гідності, Всесвітній день анестезії, або День анестезіолога, Всесвітній день поширення інформації про алергію, День алерголога, Всесвітній день хребта, Всесвітній день реанімації серця, Міжнародний день займенників, Міжнародний день ремонту, День бездомної кішки.

У США – Національний день лікеру, Національний день медичних асистентів, День словника, у Чилі – День учителя, у Вірменії – День преси, в Болгарії – День військово-повітряних сил, у Бразилії – День інженера харчової промисловості, День науки і техніки, у Парагваї – День бібліотекаря, у Польщі – День Папи Іоанна Павла ІІ, у Франції – День читання, в Аргентині – Національний день боротьби з ожирінням.

16 жовтня в церковному календарі – день пам’яті мученика Лонгина. Його повне ім'я Гай Касій Лонгин, він був римським воїном, сотником, входив до тих вартових, які охороняли місце, де було розіп'ято Ісуса Христа. Кров Спасителя під час страти потрапила воїну в очі, і він відразу зцілився від катаракти, яка мучила його довгі роки. В ту хвилину Лонгин увірував у Христа, а ще через три дні разом з іншими воїнами став свідком Воскресіння.

Іменини святкують Олексій, Георгій, Євген, Іван, Леонтій.

Народилися

Цього дня народилися французький живописець, скульптор, архітектор та інженер П’єр Пюже, ірландський письменник, есеїст Оскар Уайльд, англійський державний і політичний діяч, лауреат Нобелівської премії миру (Джозеф) Остін Чемберлен, український історик, перекладач, журналіст Сергій Буда, американський лауреат Нобелівської премії з літератури за 1936 рік Юджин Гладстоун О’Ніл, італійський письменник Діно Буццаті, український поет Олександр Підсуха, англійська кіноактриса, яка прославилася виконанням ролі міс Марпл у телесеріалах за творами Агати Крісті, Енджела Ленсбері, німецький письменник, скульптор, художник, графік, лауреат Нобелівської премії з літератури 1999 року Гюнтер Грасс, один із найвідоміших радянських серійних убивць-маніяків Андрій Чикатило, українська історикиня Наталя Яковенко.

Події

1596 – розпочався Берестейський церковний собор (за новим стилем).

1793 – страта Марії-Антуанетти – «вдови Капет», королеви Франції, дружини Людовика XVI і матері Людовика XVII.

1813 – почалася «Битва народів» (тривала до 19 жовтня), в якій брали участь війська Французької імперії, Рейнського союзу, Варшавського герцогства, Австрійської імперії, Королівства Пруссія, Російської імперії і Швеції; закінчилася нищівною поразкою армії Наполеона і його першим зреченням престолу.

1843 – ірландський математик Вільям Ровен Гамільтон відкрив формулу множення кватерніонів.

1853 – розпочалася Кримська війна (1853-1856) між Російською імперією та коаліцією Великої Британії, Французької імперії, Османської імперії, Сардинського королівства за панування над Східним Середземномор’ям.

1918 — на з'їзді Вільного козацтва у Чигирині делегати від п’яти українських губерній і Кубані обрали отаманом Вільного козацтва генерала Павла Скоропадського. Цього ж дня він видав указ про відродження козацтва, в яке було записано близько 150 тисяч сімей.

1941 – загальна паніка та безвладдя в Москві, масова втеча радянської партноменклатури та чиновництва із столиці на Схід протягом кількох днів у зв’язку з розвалом оборони Червоної Армії, наближенням вермахту до Москви та «цілком таємною» постановою Сталіна від 15.10.1941 «Об эвакуации столицы СССР».

1946 – за вироком Нюрнберзького трибуналу в Нюрнберзькій в’язниці страчено нацистських злочинців Йоахіма фон Ріббентропа, Вільгельма Кейтеля, Ернста Кальтенбруннера, Альфреда Розенберга, Ганса Франка, Вільгельма Фріка, Юліуса Штрайхера, Фріца Заукеля, Альфреда Йодля та Артура Зейсс-Інкварта.

1963 – вперше запущено в космос триступінчатий носій ракети «Восток», за допомогою якого на орбіту виводили багатомісні космічні кораблі «Восток».

1964 – Китайська Народна Республіка провела перше випробування ядерної зброї.

1968 – між урядами СРСР і ЧССР було підписано договір про умови тимчасового перебування радянських військ на території Чехословацької Соціалістичної Республіки.

1978 – Іван Павло II (до інтронізації – Кароль Юзеф Войтила) став 264-м Папою Римським і першим неіталійцем на папському престолі з 1523 року, одним з наймолодших понтифіків в історії і першим папою слов’янського походження.

1987 – у Львові створено Товариство Лева.

2005 – у Сан Луїсі (Аргентина) завершився Чемпіонат світу з шахів ФІДЕ. За його результатами чемпіоном світу з шахів став болгарський гросмейстер Веселін Топалов.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus