USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.30 10.55

16 липня: свята, події, факти. День бухгалтера та заснування Audi

Сьогодні 00:00
16 липня святкують Всесвітній день змії. Він був створений, щоб допомогти людям дізнатися більше про плазунів.

Сьогодні на планеті живуть понад 3460 видів змій. Вони мешкають на всіх континентах, крім Антарктиди і декількох великих островів Атлантичного і Тихого океану. Деякі змії отруйні, але неотруйні представлені більшою кількістю видів. Розмір більшості змій не перевищує одного метра. Найбільші змії на Землі – сітчастий пітон і водяний удав анаконда.

В Україні налічується 11 видів змій. З них лише 3 види є отруйними – гадюка степова, гадюка звичайна і гадюка Нікольського. Вони занесені до Червоної Книги України.

Сьогодні також – День ухвалення Декларації про суверенітет України.

Документ про проголошення державного суверенітету України був прийнятий Верховною Радою Української PCP 16 липня 1990 року.

У преамбулі Декларації підкреслювалося, що Верховна Рада УРСР проголошує суверенітет України як «верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах».

В Декларації було положення про громадянство, економічну самостійність України, намір створити банківську, цінову, фінансову, митну та податкову системи, сформувати державний бюджет, а при необхідності ввести власну грошову одиницю та ін.

Декларація визнавала самостійність республіки у розв’язанні питань науки, освіти, культурного і духовного розвитку української нації.

16 липня в Україні – День бухгалтера і аудитора. Це свято відзначається щорічно з 2004 року. Дата святкування вибрана на честь дня прийняття Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (16 липня 1999 року).

У США – День особистого кухаря, День кукурудзяних оладок, День свіжого шпинату. У Грузії святкують День духовної любові (Гергетоба). Це одне з найстаріших християнських свят. У Гондурасі – День інженера, у Франції – День пам’яті жертв Голокосту, У Болівії – День Ла-Паса (Ла-Пас, повна назва – Нуестра-Сеньйора-де-ла-Пас – фактична столиця Болівії й адміністративний центр однойменного департаменту. Хоча конституційною столицею країни є Сукре, більшість державних установ, в тому числі резиденція президента Болівії, знаходяться в Ла-Пасі).

16 липня в церковному календарі – день пам’яті святого святещенномученика Атеногена та 10 його учнів. Святий Атеноген був єпископом і мучеником.

Іменини сьогодні святкують Іван, Павло, Петро, Федір, Яків, Валентина, Юлія.

Наші предки в цей день відзначали Стожари – так називали Плеяду, тобто скупчення небесних тіл в сузір’ї Тельця. У цю пору року вони, як правило, добре видні неозброєним оком. Якщо в небі з’явилися Стожари – народ вважав це знаком удачі для мисливців та звіроловів.

Цього дня народилися український православний церковний діяч, голова Кирило-Мефодіївського братства, настоятель Києво-Михайлівського Золотоверхого монастиря Агапіт (Антоній Вишневський), норвезький полярний дослідник, мандрівник, який першим досяг Південного полюсу, Руал Амундсен, український письменник, перекладач Василь Барка (Очерет) («Жовтий князь», «Судний степ», «Душі едемітів»), французький дизайнер одягу Гі Лярош, американський письменник-фантаст Роберт Шеклі, українська й радянська акторка театру й кіно Ада Роговцева (фільми «Вічний поклик», «Овод», «Cалют, Маріє!»), радянський і український кінорежисер, сценарист та актор Борис Небієрідзе (як режисер – фільм «Гори димлять», серіал «Роксолана», актор – «Вантаж без маркування»), астролог Павло Глоба, український політик і громадський діяч, багаторічний президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиль» Володимир Шовкошитний, український письменник Михайло Томчаній, німецький футбольний тренер Юрген Клопп, грузинська політична діячка, голова опозиційної партії «Демократичний рух «Єдина Грузія» Ніно Бурджанадзе, іспанський футболіст, опорний півзахисник національної збірної Іспанії Серхіо Бускетс, валлійський футболіст Гарет Бейл.

Події

1054 – Християнська церква розділилася на дві гілки: католицьку і православну.

1439 – В Англії заборонені поцілунки через епідемію чуми.

1548 – Іспанцями засновано Ла-Пас. Місто назване так (La Paz – по-іспанськи «мир») на честь примирення іспанських завойовників, які довго ворогували між собою.

1643 – експедиція голландського мореплавця Мартіна де Фриза відкрила острів Сахалін.

1661 – перші європейські банкноти випущені Стокгольмським банком.

1867 – француз Жозеф Моньє, колишній садівник, отримав патент на армований бетон, що став головним матеріалом при зведенні висотних будівель.

1905 – після поразки Росії у російсько-японській війні за Портсмутським договором південна частина острова Сахалін стала володінням Японії. З поразкою Японії у Другій світовій війні 1945 року увесь острів перейшов до СРСР.

1909 – заснована компанія Audi.

1918 – в Єкатеринбурзі більшовики розстріляли російського імператора Миколу ІІ.

1919 – під тиском польських військ УГА, перейшовши ріку Збруч, залишила Галичину і відступила на територію Наддніпрянської України. Причиною воєнної катастрофи УГА не були воєнні перемоги ворога, а жахлива епідемія тифу та інших пошесних хвороб, які вивели з армії до 90% стану, так що в листопаді 1919 тільки 7% вояцтва УГА могли лишитися на фронтовій лінії.

1990 – Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

1945 – перше успішне випробування атомної бомби на полігоні в штаті Нью-Мексико, США.

1965 – відкрито тунель під Монбланом (найвища вершина Альп – 4807 м), який зв’язав Францію та Італію.

1990 – Верховна Рада УРСР ухвалила Декларацію про державний суверенітет України.

2010 – в Одесі відкрили новий кінофестиваль – Перший Одеський міжнародний кінофестиваль.

2019 – набрав чинності Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus