USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

16 квітня: свята, події, факти. Великдень та заснування Києво-Могилянської академії

16 Квітня 2023 00:00
Сьогодні Православна церква та Українська греко-католицька церква святкують Великдень – найурочистіше і найбільше церковне свято, яке символізує Воскресіння Сина Божого.

Також у світі візначають Всесвітній день голосу, Всесвітній день боротьби з дитячим рабством, Всесвітній день дозвілля, Всесвітній день підприємництва, День Foursquare або 4sqDay, День звільнення в Вашингтоні, округ Колумбія, США (на честь Указу, підписаного президентом Авраамом Лінкольном в 1862 році про звільнення рабів з округу Колумбія), День науки в Алжирі (дата встановлена на честь Абд аль-Хаміда бен Бадіса, алжирського громадського та релігійного діяча. Він помер 16 квітня 1940), День обізнаності про стрес, День піжами на роботі, День пам’яті жертв Голокосту в Угорщині, День пам’яті про хімічну атаку на Балісан і Шейх-Васан в Іракському Курдистані, День першої Конституції і День юриста в Болгарії, День працівника поліції в Вірменії, Національний день лоскоту в США, Національний день прийняття рішень в області охорони здоров’я в США, Національний день яєць Бенедикт, Національна день шинки запеченої з ананасом і День грибів в США.

Іменини за православним календарем святкують Микита, Мартин та Феодосія.

Цього дня народилися український педагог, організаторка народної освіти Христина Алчевська, французький письменник Анатоль Франс, німецький комуніст, один із головних політичних опонентів Гітлера Ернст Тельман, український поет, композитор Денис Бонковський, англійський та американський кіноактор, режисер, сценарист німого кіно Чарлі Чаплін, український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв Борис Возницький, німецький церковний католицький діяч, Папа Римський Бенедикт XVI, український політик Олександр Зінченко, американський кіноактор-комік Мартін Лоуренс, український футболіст, півзахисник Віталій Лисицький, український футболіст Андрій Березовчук, український гітарист, учасник гурту «Океан Ельзи» Петро Чернявський.

Події

У 2003 році підписано Афінський трактат, за яким 10 нових країн стали членами ЄС.

У 2000 році на референдумі більшість жителів України підтримали ідею скорочення Верховної Ради, позбавлення депутатів недоторканності і право президента на розпуск парламенту.

У 1995 році почав діяти телефонний міжнародний код «380», який Україна першою отримала серед країн колишнього СРСР.

У 1947 році Бернард Барух вперше вжив термін «Холодна війна» для позначення відносин між СРСР та США.

У 1945 році СРСР почав остаточне наступ на Берлін.

У 1936 році у Львові почалися масові політичні виступи робітників міста проти уряду Польщі.

У 1934 році радянський уряд заснував найвищу нагороду – звання Героя Радянського Союзу.

У 1922 році підписано Рапалльський договір про відновлення дипломатичних відносин між Німеччиною і СРСР.

У 1912 році англійка Гаррієт Квімбі стала першою жінкою, яка перелетіла Ла-Манш на літаку.

У 1871 році в Німеччині вступила в силу нова Конституція – Берлін став столицею Німецької імперії.

У 1710 році Пилипа Орлика обрали гетьманом України.

У 1710 році в місті Бендери Пилип Орлик підписав «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього вільного народу ...» (Конституцію П. Орлика)

У 1705 році англійська королева посвятила Ісаака Ньютона в лицарі.

У 1632 році засновано Києво-Могилянську академію.

У 1346 Стефан Душан проголосив заснування Сербської імперії.

У 73 році римляни захопили юдейську фортецю Масада. Повстання євреїв в Юдеї було придушене.

У 1178 році до н. е. повне сонячне затемнення. В цей же день, за підрахунками вчених, Одіссей повернувся на Ітаку після 20-річного походу з Троянської війни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus