USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.60

16 грудня: свята, події, факти. День підкорення вершин та людина вперше подолала звуковий бар’єр на Землі

16 Грудня 2023 00:00
16 грудня світ відзначає День підкорення вершин. Спочатку це свято було популярним лише серед альпіністів, тому його святкували зазвичай у вузькому родинному або дружньому колі. Але сьогодні кожен може приєднатися до події і отримати задоволення від чогось нового.

У США – Національний день вінків, Національний день зеленого перцю чилі, Національний шоколадний день, у Казахстані – День Незалежності, в Азербайджані – День працівників МНС, в Таїланді – День спорту, в Мексиці, Гватемалі і на Кубі – фестиваль «Лас-Посадас», у ПАР – День примирення, в Бангладеш – День Перемоги, у Бахрейні – Національний день.

Віряни вшановують пам’ять святого Огія — біблійного пророка, що належить до 12 «малих» пророків Старого Заповіту. Він жив у VI столітті до н. е. Також в цей день вшановують пам’ять святого пророка Софонія (635—605 рр. до н. е.).

Іменини святкують Аркадій, Володимир, Ілля, Макар, Микола, Олександр, Павло, Петро, Семен, Софія.

Цього народилися: видатний німецький композитор Людвіг ван Бетховен; англійська письменниця, основоположниця реалістичного сімейного, «жіночого» роману Джейн Остін; французький кіноактор-комік і режисер, зірка німого кіно Макс Ліндер; американський астроном, який одержав численні знімки Чумацького Шляху, галактик і зоряних скупчень, відкрив супутник Юпітера Амальтею й кілька комет Едвард Емерсон Барнард; визначний англійський письменник-фантаст, футуролог і винахідник, сценарист Артур Кларк; шведський музикант, продюсер, учасник гурту АВВА Бенні Андерссон; українська композиторка і піаністка Ірина Алексійчук; колишній український футболіст Павло Шкапенко; український плавець Ігор Червинський; німецький трансовий діджей Пол ван Дайк.

Події

1497Васко да Гама оминув Мис Доброї Надії, першим із європейців пройшовши в Індійський океан.

1637 – бій повстанців під проводом Павла Бута (Павлюка) під Кумейками з польською армією.

1773 – так зване Бостонське чаювання: мешканці Бостона викинули в море вантаж чаю з англійського судна на знак протесту проти митної політики Великої Британії, ця подія спричинила американську війну за незалежність.

1809 Наполеон розлучився з імператрицею Жозефіною, оскільки вона не народила йому дітей.

1899 – в Італії засновано футбольний клуб «Мілан» – один з найтитулованіших клубів за всю історію світового футболу.

1913 – на студії «Кістоун Філм» молодий британський актор Чарлі Чаплін почав зніматися у своєму першому фільмі «Боротьба за життя», в якому зіграв маленького вусатого шахрая з моноклем.

1947Вільям Шоклі, Джон Бардін і Уолтер Браттейн в лабораторіях Bell Labs уперше створили діючий біполярний транзистор.

1957 – радянська експедиція вперше досягла Південного геомагнітного полюса Землі.

1970 – ухвалена Конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден (Гаазька конвенція 1970 року).

1979 – уперше людина подолала звуковий бар’єр, пересуваючись по поверхні Землі (американський автогонщик Стен Барретт).

1989 – у Румунії розпочались антикомуністичні протести, які призвели до повалення диктатури Ніколае Чаушеску.

1991 – Туреччина визнала незалежність України.

2014 – Росія розірвала двосторонюю угоду зі США від 1991 року щодо співпраці у сфері контролю за ядерними відходами. Згідно з цією угодою, яка весь час лишалася секретною, США допомагали Росії у забезпеченні безпеки зберігання урану і плутонію, щоб запобігти їх розкраданню і потраплянню на чорний ринок ядерних матеріалів. США інвестували у відповідну російську інфраструктуру більше 2 млрд доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus