USD 41.35 41.65
  • USD 41.35 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

15 вересня: свята, події, факти. День демократії, створення Greenpeace та Google

15 Вересня 2023 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день демократії, День вільних грошей, День народження Google, Міжнародний день крапки, День народження екологічної організації Greenpeace та Всесвітній день боротьби з лімфомами.

Ларі Пейдж і Сергій Брін, тоді ще 24-річні студенти Стенфордського університету, зареєстрували доменне ім’я «google.com» 15 вересня 1997 року. Google – дещо спотворене написання слова googol (гугол) для позначення числа, що складається з одиниці і ста нулів.

Крім того, цього дня у США – День подвійного чизбургера, День сирних тостів, День пасти лінгвіні, День м’ятного лікеру, День фетрового капелюха, в Індії, Танзанії і на Шрі-Ланці – День інженера, в Гондурасі, Гватемалі, Коста-Ріці, Ель-Сальвадорі, Нікарагуа – День незалежності, в Азербайджані – День знань, в Британії – День битви за Британію.

Іменини в цей день святкують Анатолій, Антон, Богдан, Василь, Віктор, Володимир, Герман, Іван, Ксенія, Леонід, Михайло, Микола, Павло, Петро, Серафима, Степан, Федір, Федот, Філіп, Юліан, Юхим.

Цього дня народилися венеційський купець і мандрівник Марко Поло, французький письменник-мораліст Франсуа де Ларошфуко, американський письменник Джеймс Фенімор Купер, український історик, філолог, етнограф, ботанік, поет, перший ректор Київського університету Михайло Максимович, президент та диктатор Мексики Порфіріо Діас, 27-й президент США Вільям Тафт, український диригент та композитор Лев Штейнберг, український графік, маляр, педагог Олена Кульчицька, італійський автомобільний конструктор, дизайнер, засновник французької компанії «Bugatti» Етторе Бугатті, єдиний українець кавалер ордена Хрест Вікторії Пилип Коновал, англійська письменниця, найпопулярніша авторка детективів Агата Крісті, український композитор Михайло Гайворонський, французький режисер, сценарист, продюсер, актор Жан Ренуар, український поет і прозаїк Василь Ярмуш, американський кіноактор Томмі Лі Джонс, американський кінорежисер Олівер Стоун, український композитор-пісняр Мар’ян Гаденко, український дослідник та знавець бойових мистецтв, засновник стилю та Верховний Учитель Бойового гопака Володимир Пилат, український футболіст Олексій Чередник, український актор театру і кіно Анатолій Пашинін, герцог Сассекський, принц Гаррі Маунтбеттен-Віндзор.

Події

533 – армія Східної Римської імперії ввійшла до Карфагену.

1821 – іспанські колонії Гватемала, Гондурас, Коста-Рика і Сальвадор проголосили незалежність.

1874 – у швейцарському Берні відкрився міжнародний поштовий конгрес, на якому був підписаний договір про створення Всесвітнього поштового союзу.

1893 – у Джерсі-Сіті почала виходити газета «Свобода» – перше україномовне видання у США.

1916 – уперше в історії під час бойових дій були застосовані танки.

1917 – Тимчасовий уряд проголосив Росію республікою.

1917 – вийшов перший номер журналу Forbes.

1941 – у Берліні ув’язнили Степана Бандеру та Ярослава Стецька.

1944 – у Києві відкрито оновлений Державний музей західного і східного мистецтв, нинішній Національний музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

1968 – в рамках радянської програми висадки людини на Місяць в СРСР запущено космічний апарат «Зонд-5», який вперше у світі облетів навколо супутника і повернувся на Землю.

1971 – у канадському Ванкувері створили екологічну організацію Greenpeace. Перша акція – протест проти американських ядерних випробувань біля Аляски.

1991 – у Києві на площі Богдана Хмельницького відбулося Всеукраїнське народне віче на підтримку Акту про державну незалежність України.

1991 – Верховна Рада України скасувала ухвалу Севастопольської міської ради про російський статус міста.

2008 – банкрутство банку «Lehman Brothers», одного зі світових лідерів в інвестиційному бізнесі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus