USD 41.10 41.40
  • USD 41.10 41.40
  • EUR 41.10 41.45
  • PLN 10.40 10.55

15 серпня: свята, події, факти. Успіння Пресвятої Богородиці та Всесвітній день величі

Сьогодні 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день величі, День релаксації.

В Україні – День археолога.

У США – День невдач, День бджіл, День розслаблення, День лимонного пирога з безе, в Кореї – День звільнення, в Коста-Ріці – День матері, в Єгипті – свято розливу Нілу, в Індії – День незалежності, в Панамі – День Панама-Велья, в Ліхтенштейні – Національне свято, в Екваторіальній Гвінеї – День Конституції, в Бангладеш – День жалоби, в Конго – День незалежності, в Польщі – День Збройних сил, в Ірландії – День леді, у Румунії – День військово-морського флоту, у Японії – День пам’яті жертв війни.

15 серпня в церковному календарі – Успіння Пресвятої Богородиці.

Іменини святкують Максим, Олександр, Матвій, Василь, Федір, Марія.

Народилися

15 серпня народилися король Шотландії Дункан I, король Пруссії з 1713 року, який перетворив свою країну з другорозрядної на могутню державу, Фрідріх Вільгельм I, французький імператор Наполеон I, шотландський письменник Вальтер Скотт, англійський письменник Томас де Квінсі, індійський філософ, поет, революціонер і організатор національно-визвольного руху Індії, основоположник інтегральної йоги Шрі Ауробіндо, британський розвідник, який став прообразом Джеймса Бонда, Томас Едвард Лоуренс, французький фізик, нобелівський лауреат 1929 року «за відкриття хвильової природи електронів» Луї де Бройль, австрійсько-американський біохімік, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицини 1947 року «за відкриття каталітичного перетворення глікогену» (разом з Карлом Корі і Бернардо Усаєм) Герті Тереза Корі, винахідник, творець першого електро-музичного інструмента Лев Термен, італійський кутюр'є Джанфранко Ферре, принцеса Великої Британії Анна, американський актор, сценарист і кінорежисер Бен Аффлек, офіцер Служби безпеки України, учасник російсько-української війни, Герой України Василь Богач, українська гімнастка, абсолютна чемпіонка Олімпійських ігор 1996 року в Атланті Лілія Подкопаєва, американська акторка Дженніфер Лоренс.

Події

1385 – Кревська унія Польського королівства і Великого князівства Литовського.

1498 – під час свого третього плавання Христофор Колумб відкрив острів Гренада.

1519 – на місці індіанського рибальського села засновано місто Панама, назва якого в перекладі означає «багато-багато риби».

1534 – Ігнатій Лойола з шістьма однодумцями заснував у Парижі орден єзуїтів (Товариство Христа).

1556 – у Свято-Троїцькому монастирі в Ізяславі почалися роботи з написання Пересопницького Євангелія.

1649 – під Зборовом козацька армія Богдана Хмельницького розбила військо Речі Посполитої Яна ІІ Казимира (Зборівська битва).

1795 – у Французькій республіці введено нову валюту – франк.

1810 – у Парижі побудовано Вандомську колону на честь перемог Наполеона.

1832 – Папа Римський Григорій XVI видав буллу, яка засуджувала свободу друку.

1848 – американець Уолдо Хенчетт із міста Сірак’юс (штат Нью-Йорк) запатентував стоматологічне крісло.

1868 – Джеймс Крейг Вотсон відкрив астероїд 101 Єлена.

1873 – відкрито рух поїздів по всій залізничній лінії Київ – Берестя завдовжки 560 км.

1877 – Томас Едісон запропонував використовувати слово hello для початку телефонної розмови.

1914 – офіційно відкрито Панамський канал.

1920 – польська армія на чолі з маршалом Юзефом Пілсудським розгромила Червону Армію в битві під Варшавою. Ця битва вважається однією з 20 найважливіших битв світової історії.

1932 – під час розкопок у Ватикані знайдено давньоримську «Тріумфальну дорогу».

1936 – іспанські ліві стратили 733 священників.

1943 – за наказом Мао Цзедуна в Компартії Китаю почалося чищення.

1947 – відповідно до ухваленого в червні британським парламентом закону «Про незалежність Індії», країну розділено на дві держави: мусульманську – Пакистан і індуїстську – Індійський Союз.

1960 – Республіка Кіпр проголосила свою незалежність.

1963 – у Шотландії відбулася остання смертна кара.

1997 – в Україні засновано орден княгині Ольги.

2016 – згідно з новим дослідженням, яке опублікували в Physical Review Letters вчені з Каліфорнійського університету в Ірвіні, зроблено припущення про появу нової субатомної частки, що може свідчити про п'яту фундаментальну силу природи, темну матерію.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus