USD 41.00 41.40
  • USD 41.00 41.40
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.35 10.48

15 квітня: свята, події, факти. Згорів Нотр-Дам-де-Парі та день народження да Вінчі

15 Квітня 2023 00:00
15 квітня в Україні відзначають День працівників кримінального розшуку України, День фахівця з радіоелектронної боротьби, Український День навколишнього середовища (День довкілля), День екологічних знань.

Також сьогодні у світі – Бенгальський Новий рік в Бангладеш, Шрі-Ланці, Непалі та деяких азіатських регіонах, Всесвітній день мистецтва, Всесвітній день цирку (дата на 2023 рік. Відзначають в третю суботу квітня), День General Electric, День Джекі Робінсона в США (це був перший афроамериканський гравець у Головній бейсбольній лізі, який поклав край дискримінації чорношкірих в цьому виді спорту. Сталася ця знаменна подія в 1947 році 15 квітня), День аукціоністів (дата на 2023 рік. Відзначають в третю суботу квітня, а професія з’явилася більше 2000 років тому), День божевільної здогадки (ідея Джима Барбера, автора 18 книг з США, що має яскраву кар’єру професійного спікера та оратора), День гумової терки (Джозеф Прістлі відкрив ці корисні властивості гумки в 1770 році. Він використовував шматки гуми, імпортовані з Бразилії. Потім в 1858 році Хайман Ліпман з Філадельфії, штат Пенсільванія, запатентував олівець з гумкою на кінці), День лікаря – лаборанта (Міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики, ще Міжнародний день науки про біомедичні лабораторії), День любові або День закоханих в Грузії і Казахстані, Міжнародний день культури, Національний день аніме в Японії, Національний день глазурованої спіральної шинки в США, Національний день чилійської кухні в Чилі.

Цього дня народилися італійський художник, скульптор, архітектор, учений, інженер Леонардо Да Вінчі, американський письменник Генрі Джеймс, льотчик-космонавт СРСР Георгій Береговий, український письменник, журналіст Олег Чорногуз, італійська кіноакторка Клаудія Кардинале, український політик Віктор Пинзеник, український юрист і політик Микола Обиход, англійська акторка Емма Томпсон, англійська акторка, виконавиця ролі Герміони в «Гаррі Поттері» Емма Уотсон.

Іменини 15 квітня святкують ті, кого назвали Георгій (Юрій), Григорій, Юхим, Полікарп та Тит.

Події

У 2019 року в Парижі згорів Нотр-Дам-де-Парі – Собор Паризької Богоматері. Причина – недотримання заходів протипожежної безпеки.

У 2007 році в Україні відбулася прем’єра серії The Series Has Landed мультсеріалу Футурама.

У 2000 році на Північному полюсі приземлилися 22 українські парашутисти.

У 1999 році в автокатастрофі загинув відомий модельєр Нікола Труссарді.

У 1994 році Україна увійшла в економічний союз країн СНД на правах асоційованого члена.

У 1993 році президент Туркменістану Ніязов оголосив про перехід туркменської мови з кирилиці на латиницю.

У 1955 році в Чикаго Рей Крок відкрив першу закусочну мережі «Макдональдс».

У 1951 році в Лондоні вперше пройшов конкурс «Міс Всесвіт».

У 1948 році відбулося перше військове зіткнення між ізраїльтянами та арабами.

У 1944 році Тернопіль зайнятий радянськими військами.

У 1943 році авіація союзників закинула в Чорногорію десант з канадців югославського походження для приєднання до партизанів Тіто.

У 1943 році союзники створили об’єднане командування морськими операціями в Середземному морі.

У 1940 році в Москві, СРСР і Японська імперія, підписали пакт про нейтралітет, а також заяву про непорушність кордонів Монгольської Народної Республіки і Манчжоу-Го.

У 1923 році почалося масове виробництво інсуліну для лікування діабету.

У 1919 році в Росії почалося створення системи концентраційних таборів.

У 1919 році засновано Верховний революційний трибунал України.

У 1912 році в Атлантичному океані під час свого першого рейсу в результаті зіткнення з айсбергом затонув лайнер «Титанік».

У 1874 році невизнані паризькі художники Моне, Ренуар, Пісарро, Сезанн, Дега відкрили на бульварі Капуцинів свою власну виставку.

У 1849 році урочисто освячений Великий Кремлівський палац у Москві.

У 1729 році відбулася прем’єра ораторії Баха «Страсті за Матфеєм».

У 1657 році Козацька рада в Чигирині (Україна) затвердила спадковість при передачі гетьманського звання від Богдана Хмельницького до його сина Юрія.

У 1450 році французи завершили завоювання Нормандії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus