USD 41.25 41.65
  • USD 41.25 41.65
  • EUR 41.25 41.60
  • PLN 10.35 10.50

14 вересня: свята, події факти. Перший гелікоптер Сікорського та День танкових військ

14 Вересня 2023 00:00
Сьогодні відзначають День танкових військ в Україні. До 9 вересня 2023 року це професійне свято носило назву День танкістів і святкувалося щороку в другу неділю вересня. Відтепер святкова дата встановлена на 14 вересня.

Цього дня світ відзначає День слухання шелесту, День атопічної екземи.

У США – День розфарбовування, День поїдання великої сендвіча, День пончика з кремовою начинкою, у Непалі – День дітей, у Німеччині – День німецької мови, на Кіпрі – Воздвиження Хреста Господнього, в Румунії – День інженера, в Індії – День хінді, у Нікарагуа – День битви при Сан-Хасінто.

За православним календарем 14 вересня – Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. Це свято вважається одним із найголовніших у східній християнській традиції. В першій половині IV століття в Єрусалимі мати імператора Костянтина Великого цариця Олена знайшла хрест, на якому було розіп'ято Ісуса Христа. Нею були організовані розкопки, під час яких була знайдена печера Гробу Господнього, а неподалік від неї три хрести. Диво допомогло дізнатися, на якому саме був розіп'ятий Син Божий. До хреста доторкнулася хвора жінка, яка одразу вилікувалася.

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Іван, Микола.

Іменини за старим календарем відзначають Марфа, Наталія, Семен, Тетяна.

Цього дня народилися німецький натураліст і географ, засновник географії рослин Александр фон Гумбольдт, українська фольклористка, музичний педагог Олена Аліксійчук, українська політична діячка Ярослава Бандера, український каскадер, тренер історичного фехтування, один з засновників історичної реконструкції та рольового руху в Україні Серафим Собко, український футболіст і тренер Володимир Мунтян, український естрадний співак Микола Гнатюк, український політик, український легкоатлет, призер Олімпійських ігор Роман Щуренко, англійська соул-поп-співачка Емі Уайнхаус.

Події

1052Володимир побудував в Новгороді Софійський собор, освячений єпископом Лукою.

1068 – під час повстання кияни визволили з порубу Великого князя Київського Всеслава Брячиславича, скинувши Ізяслава Ярославича.

1797 – державний переворот у Французькій республіці.

1812 – французька армія Наполеона ввійшла до Москви, залишеної за наказом головнокомандувача Кутузова.

1867 – побачив світ перший том «Капіталу» Карла Маркса.

1871 – року розпочав свою діяльність перший в російській частині України банк – Харківський акціонерний земельний банк (в Галичині перші банки виникли в 17 столітті – такі, як вірменський банк Mons Pius у Львові).

1886 – американець Джордж Андерсон запатентував стрічку для друкарської машинки.

1927 – у Ніцці через те, що довгий шарф, який був на шиї, намотався на колесо автомобіля, трагічно загинула Айседора Дункан – американська танцівниця-новатор, основоположник вільного танцю.

1929 – футболісти київського «Динамо» провели свій перший міжнародний матч – зі збірною робітників Нижньої Австрії «Дойч Ваграм».

1939 – у США авіаконструктор Ігор Сікорський (колишній киянин) підняв у повітря свій перший гелікоптер VS-300.

1960 – була заснована Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК).

1972 – Папа римський Павло VI скасував вистригання волосся на голові католицьких священиків (тонзуру), що було обов’язковим з п’ятого століття.

1984 – був здійснений перший у світі переліт через Атлантичний океан на повітряній кулі. Його виконав американський військовий льотчик Джозеф Кіттінджер, який вийшов у відставку.

2010 – сенат Франції схвалив законопроект, що забороняє жінкам носити паранджу, чадру та нікаб у публічних місцях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus