USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.35 10.53

14 серпня: свята, події, факти. Всесвітній день каліграфії, запатентовано електричний лічильник

Сьогодні 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день каліграфії, Всесвітній день ящірки.

У США – День фінансової обізнаності, День шифрувальників навахо, День фруктового морозива, в Домінікані – День інженера, в Пакистані – День незалежності, в Португалії – День народження кориди, в Уругваї – День пам’яті мучеників студентів, в Індонезії – День скаутів, в Парагваї – День прапора, в Марокко – День Ваді-ед-Дахаб-ель-Кувіра, або День вірності, у Японії – Босоногий день, Літній день щасливих закоханих, у Польщі – День інженера-енергетика, в Аргентині Національний день зерно виробників, у Чилі – Національний день радіоаматора.

14 серпня в церковному календарі – день перенесення мощей святого преподобного Теодосія Печерського.

Іменини святкують Олександр, Олексій, Аркадій, Василь, Володимир, Матвій, Микола, Семен, Федір, Єва, Євдокія.

Народилися

14 серпня народилися данський вчений-фізик і хімік Ганс Крістіан Ерстед, французький математик Жан Гастон Дарбу, канадський письменник, художник-анімаліст Ернест Томпсон Сетон, англійський письменник Джон Ґолсуорсі, видатний діяч західноукраїнського фізкультурно-спортивного руху кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. Іван Боберський, український політик, третій міністр оборони України, директор Аерокосмічного інституту Валерій Шмаров, американська акторка Міла Куніс, канадський хокеїст Джош Горджес.

Події

1385 – укладено Кревську унію – угоду між Королівством Польським і Великим князівством Литовським, яка передбачала об'єднання цих країн в єдину державу.

1457 – надруковано першу книгу, дата виходу у світ якої точно не відома.

1687 – козацькі полки і московське військо повернулися з невдалого Кримського походу.

1775 – (за іншими даними 3 серпня) Катерина II видала імператорський маніфест, який офіційно ліквідував запорізьке козацтво.

1880 – закінчено спорудження знаменитого собору в Кельні (будову розпочато 1248 року).

1888 – Олівер Шелленбергер отримав патент на електричний лічильник.

1893 – поліцейський префект Парижа Луї Лепін вручив перші водійські права автомобілісту, який залишився невідомим для історії.

1908 – проведено перший міжнародний конкурс краси у Фолкстоні (Великобританія).

1916 – під час Першої світової війни почалися бої Українських січових стрільців за гору Лисоню в складі австро-угорської армії проти російських військ.

1936 – на Олімпійських іграх в Берліні вперше відбулися змагання з баскетболу. У фіналі збірна США перемогла команду Канади.

1945 – Японія капітулювала у Другій світовій війні, цей указ видав імператор Хірохіто.

1947 – Пакистан та Індія здобули незалежність від Великої Британії опівночі. Пакистан святкує цю подію 14 серпня, Індія – 15 серпня.

1971 – проголошено незалежність Бахрейну.

1980 – на Ленінській верфі у Гданську (Польська Народна Республіка) під проводом Леха Валенси 17000 робітників почали страйк, що став початком демократизації Польщі і повалення комуністичного уряду Ярузельського.

1992 – розпочався грузино-абхазький конфлікт.

1994 – телескоп Хаббл сфотографував кільця Урана.

2013 – сотні вбитих і тисячі поранених в Каїрі після того, як силовики розігнали табори протестувальників проти військового перевороту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus