USD 41.00 41.45
  • USD 41.00 41.45
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.30 10.55

14 липня: свята, події, факти. День взяття Бастилії і День рибалки

14 Липня 2024 00:00
Сьогодні у світі відзначають День взяття Бастилії. Саме цього дня в 1789 році повсталі парижани штурмом взяли грізну і ненависну фортецю-в’язницю Бастилію – символ королівського деспотизму і звільнили 7 ув’язнених, що стало початком Великої французької революції.

Причинами падіння Бастилії історики називають невтручання значної частини військ Королівської армії, які були розташовані на Марсовому полі.

В Україні сьогодні відзначають День рибалки – професійне свято працівників рибного господарства України, професійне свято рибалок. Відзначається щорічно у другу неділю липня.

Окрім того, святкують Вогняний фестиваль в Японії, Національний день Гондурасу, День Республіки в Іраку, День лікаря в Сальвадорі (Día del médico), День народження Вікторії, кронпринцеси Швеції і офіційний день прапора в Швеції, День небінарних людей, День оголеності в США, День стовпотворіння, Національний день лікеру Гран Марньє в США.

14 липня в церковному календарі – день пам’яті святого апостола Акили. Акила разом з дружиною Прискіллою жив у Італії, де вони займалися виготовленням наметів. Під час місійницьких зусиль апостола Павла, Акила та Прискілла прийняли християнство

Сьогодні іменини святкують Іван, Костянтин, Микола, Петро, Степан, Федір.

Цього дня народилися американський письменник, відомий біографічними романами про життя Вінсента Ван Гога, Джека Лондона, Зігмунда Фрейда, Чарльза Дарвіна та інших, 38-й президент США Джеральд Форд; шведський кінорежисер Інгмар (Ернст) Бергман («Сьома печать», «Сунична галявина», «Джерело», «Мовчання», «Осіння соната», «Фанні і Олександр»); американський інженер, творець перших комп’ютерів Джей Форрестер; іспанський політичний і державний діяч, верховний комісар Європейського Союзу із зовнішньої політики та безпеки Хав’єр Солана; український літератор і критик, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький; український політик, народний депутат кількох скликань Валерій Асадчев; українська велосипедистка, бронзова призерка Олімпійських ігор Ірина Янович; українська плавчиня, срібна призерка ЧЄ-2004 Катерина Зубкова.

Події

У 2017 році астрофізики повідомляють, що тихохідні мікро-тварини можуть бути однією з найстійкіших форм життя на Землі, оскільки вони можуть протистояти глобальному масовому вимиранню, наприклад, через астрофізичні події, такі як спалахи наднових, гамма-сплески, великі астероїдні удари і т.і. Вперше ці тварини були описані в 1773 році німецьким пастором І. А. Геце як kleiner Wasserbär – «маленький водяний ведмідь». Їх тип – мікроскопічні безхребетні, близькі до членистоногих.

У 1969 році почалася футбольна війна між Сальвадором і Гондурасом.

У 1954 році Прінстонський університет в США вперше оголосив про здачу комп’ютерів в приватне користування.

У 1933 році вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про матроса.

У 1894 році у Львові відбувся перший в українській історії футбольний матч (між командами Львова і Кракова). На 6-й хвилині Володимир Хомицький забив перший гол.

У 1789 році повсталі парижани взяли штурмом королівську укріплену в’язницю Бастилію, символ тиранії династії Бурбонів. Національне свято Франції.

У 1471 році перемога московських військ в битві на річці Шелони ліквідувала політичну самостійність Новгорода.

У 1099 році учасники Першого хрестового походу взяли штурмом Єрусалим і вирізали майже всіх мусульман і євреїв (близько 40 тис. людей), спалили мечеті та синагоги.

У 1021 році Митрополит Київський Іоанн I урочисто відкрив і прославив мощі святих руських князів Бориса і Гліба і встановив день їх пам’яті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus