USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.25 41.50
  • PLN 10.50 10.67

136 загинуло, більше половини покинула домівки. Криза прав дитини може тривати кілька поколінь

26 Березня 2022 10:22
Один місяць війни в Україні спричинив переміщення 4,3 мільйона дітей, що складає понад половину дитячого населення країни (7,5 мільйона). В ці дані входить більше ніж 1,8 мільйона дітей, які переїхали в сусідні країни як біженці, і 2,5 мільйона тих, хто зараз є внутрішньо переміщеними особами всередині України.

Про це повідомляє представництво ЮНІСЕФ в Україні.

"Війна призвела до одного з найстрімкіших та наймасштабніших переміщень дітей із часів Другої світової війни, – зазначила виконавча директорка ЮНІСЕФ Кетрін Рассел. – Це похмура віха, яка може мати довгострокові наслідки для наступних поколінь. Безпека дітей, їхній добробут та доступ до основних послуг – все це під загрозою через жахливе насильство, яке не припиняється".

За даними Управління Верховного комісара ООН із прав людини, в Україні від початку війни, 24 лютого, загинуло як найменше 81 дитина і 108 дітей отримали поранення. Проте ці цифри показують тільки ті випадки, які ООН змогла підтвердити, тож справжня кількість загиблих, ймовірно, набагато вища.

Окрім цього, війна мала руйнівні наслідки для цивільної інфраструктури та доступу до основних послуг.

Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила про 52 напади на медичні установи по всій країні за останні чотири тижні. Орієнтовно 1,4 мільйона людей нині не мають доступу до безпечної води, а 4,6 мільйона людей мають обмежений доступ до водопостачання або перебувають під загрозою його відключення. Понад 450 тисяч дітей віком від 6 до 23 місяців потребують додаткового харчування.

ЮНІСЕФ вже відзначає зниження охоплення плановою та дитячою імунізацією, зокрема проти кору та поліомієліту. Це може невдовзі призвести до спалахів захворювань, яким запобігають вакцини, особливо в перенаселених місцях, де люди шукають захисту від насильства.

"Лише за кілька тижнів війна спустошила життя дітей України, – сказала Рассел. – Діти терміново потребують миру та захисту. Їм необхідні їхні права. ЮНІСЕФ продовжує закликати до негайного припинення вогню та захисту дітей від небезпеки. Критична інфраструктура, від якої залежать діти, зокрема лікарні, школи та будівлі, які служать укриттям для цивільних осіб, ніколи не повинна зазнавати нападів".

ЮНІСЕФ та його партнери працюють для забезпечення гуманітарною допомогою дітей в Україні та сусідніх країнах.

Тим часом за інформацією Офісу Генпрокурора, станом на 26 березня Україні відомо про 136 загиблих дітей. Зросла і кількість поранених із різним ступенем тяжкості – їх 199. Проте ці дані не є остаточними, оскільки відсутня можливість огляду місць обстрілів в районах активних бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Найбільше постраждало дітей у: Київській – 64, Харківській – 44, Донецькій – 50, Чернігівській – 38, Миколаївській – 28, Луганській – 25, Запорізькій – 17, Херсонській областях – 20, а також у Києві – 16, на Житомирщині – 15, Сумщині – 14.

Зазначається, що 25 березня внаслідок обстрілу військовими РФ на Донеччині загинула 9-річна дитина, ще одна отримала поранення. 24 березня 2022 року 13-річна дівчинка з селища на Миколаївщині внаслідок артобстрілу російськими військовими отримала численні поранення обличчя. 23 березня 2022 року через обстріл окупантами пішохідного моста в м. Чернігів родина з 11-річним хлопчиком отримали тілесні ушкодження у вигляді осколкових поранень.

В Офісі Генпрокурора додали, що через щоденні бомбардування та обстріли пошкоджено 570 закладів освіти, 73 з яких зруйновано повністю. Найгірша ситуація у Донецькій, Харківській, Миколаївській, Сумській, Київській, Херсонській, Чернігівській та місті Київ. Крім того, постраждали від ворожого вогню понад 40 закладів для дітей, серед яких лікувальні, школи мистецтв, спортивні об’єкти, бібліотеки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus