USD 41.05 41.45
  • USD 41.05 41.45
  • EUR 41.15 41.50
  • PLN 10.35 10.48

13 травня: свята, події, факти. Всесвітній день птахів, що мігрують, День незалежності Еквадору та заснування ФК «Динамо»

13 Травня 2023 00:00
13 травня у світі відзначають Всесвітній день птахів, що мігрують. Офіційно його було проголошено в 2006 році, відтоді він став щорічною міжнародною кампанією з підвищення обізнаності широкої громадськості про необхідність невідкладних заходів щодо охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання. Відзначають два дні, починаючи з другої суботи травня.

Також сьогодні – Всесвітній день техніки для майбутнього та Всесвітній день справедливої торгівлі.

На Фіджі сьогодні святкують День острова Ротума, у Колумбії – День святої Марії, у Еквадорі – День проголошення незалежності, у Ботсвані – День матері, у Бразилії – День мулата.

США 13 травня має три свята – День яблучного пирога, День фруктового коктейлю і День хумуса.

Іменини за православним календарем відзначатимуть: Микита, Єфрем, Максим, Климент, Гнат, Яків, Василь.

Цього дня народилися словацький та чеський поет, засновник наукової славістики Павел Йозеф Шафарик; італійський письменник Рафаелло Джованьйолі; французький письменник Альфонс Доде; український письменник, прозаїк та драматург Панас Мирний; драматург і перекладач українсько-французького походження Модест Чайковський; англійський бактеріолог, який виявив зв’язок між малярією й комарами, нобелівський лауреат Рональд Росс; польський художник, який творив численні портрети і жанрові картини на українську тематику, Теодор Аксентович; французький живописець та один із засновників кубізму Жорж Брак; американський співак Стіві Вандер; український журналіст і громадський діяч Олександр Кривенко; український актор Назар Стригун; український хокеїст Олександр Матвійчук; французький співак Грегорі Лемаршаль; норвезький співак і музикант, переможець «Євробачення-2009» Олександр Рибак; англійський актор Роберт Паттінсон; український футболіст родом із Луцька В’ячеслав Шевчук.

Події

1501 – Амеріго Веспуччі відправився в подорож на Захід, під час якої з’ясував, що Колумб відкрив новий континент.

1830 – Еквадор вийшов зі складу Великої Колумбії й оголосив себе незалежною республікою.

1865 – в Одесі відкрито третій в Україні університет – Новоросійський, сьогодні – національний університет імені Мечникова.

1909 – розпочалась перша велогонка Джиро д’Італія.

1913 – відбувся політ першого у світі 4-моторного літака «Російський витязь» конструкції киянина Ігоря Сікорського. Вага літака (близько 5 тонн) була вчетверо більшою за вагу найбільшого на той час аероплана.

1918 – радянському Наркомату продовольства надані надзвичайні повноваження для реквізиції продуктів у селян

1918 – в США надруковані поштові марки з переверненим зображенням літаків, які стали колекційною рідкістю.

1927 – засновано київський футбольний клуб «Динамо».

1950 – в англійському Сільверстоуні пройшла перша гонка першого чемпіонату «Формули-1»

1963 – Кувейт став 111-ю державою, прийнятою в ООН.

1981 – на площі Святого Петра у Ватикані турецький терорист Алі Агджа важко поранив Папу Римського Івана Павла II.

1989 – близько двох тисяч студентів оголосили голодування на пекінській площі Тяньаньмень, вимагаючи проведення у Китаї демократичних реформ.

1990 – вийшло перше число газети «Галичина» – першої за радянських часів демократичної багатотиражної газети Івано-Франківської області.

1991 – в Києві пройшов I Конгрес поляків, які мешкають в Україні.

1991 – Вінні Мандела, яка була дружиною президента ПАР Нельсона Мандели, звинувачена у викраденні людей і катуваннях.

1992 – американські космонавти перебували у відкритому космосі 8 годин 29 хвилин (світовий рекорд), уперше в космос вийшли одразу три космонавти.

2014 – проросійські бойовики під час боїв за Слов’янськ влаштували засідку на околицях села Маячка. Внаслідок нападу бойовиків на колону 95-ї окремої аеромобільної бригади загинуло 7 українських десантників.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus