USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

13 червня: свята, події, факти. День маленької подорожі та перші автомобільні перегони

13 Червня 2024 00:00
Сьогодні відзначають День маленької подорожі, День швейної машинки, Міжнародний день поширення інформації про альбінізм, Європейський день профілактики раку шкіри.

У Нідерландах святкують День оселедця, у США – День кухонного недотепи, День рожевого вина, в Угорщині – День винахідників, в Іраку – День пам’яті мучеників, у Польщі – День військової жандармерії, в Британії – День народження монарха.

Цього дня народилися англійський фізик, лікар і астроном, один із творців хвильової теорії світла Томас Юнг, шотландський фізик Джеймс Максвелл, український письменник і громадський діяч Марко Черемшина, український політик і підприємець Анатолій Засуха, український пожежник, лейтенант внутрішньої служби, учасник ліквідації пожежі, що виникла внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС, герой Радянського Союзу Володимир Правик.

Події

323 до нашої ери – у Вавилоні (сучасний Ірак) помер 33-річний Олександр Македонський, великий полководець і завойовник, чия імперія простяглась від Середземного моря до Індії.

1589 – англійські пірати під проводом Френсіса Дрейка здійснили морський напад на Лісабон.

1782 – у Швейцарії був зафіксований останній відомий випадок страти за чаклунство, страчена була «відьма» Анна Гельда.

1825 – мешканець Нью-Йорка Волтер Гант запатентував безпечну шпильку. Зробити це його змусила необхідність покрити борг в 15 доларів. Подумавши протягом трьох годин, він зробив ескіз і продав права на свій винахід за $400.

1892 – у Києві запущений для пасажирів перший у Російській імперії електричний трамвай.

1895 – у Французькій республіці пройшли перші у світі автомобільні гонки. Середня швидкість автомобілів становила 24 км/год.

1919 – біля с. Луквиця (Прислоп) на Франківщині польський командант Підвисоцький та польські вояки без слідства та суду розстріляли державного секретаря (міністра) земельних справ ЗУНР Михайла Мартинця та 10 працівників міністерства, які прямували в Чехословаччину.

1920 – у Женеві відкрився перший міжнародний Конгрес феміністок.

1942 – президент США Франклін Рузвельт прийняв рішення про створення Управління стратегічних служб, що пізніше став ЦРУ.

1983 – на ринок в США надійшов перший серійний мобільний телефон. Пристрій під назвою «Dynatac 8000x» виробництва компанії «Motorola» важив майже 800 грамів, а його довжина становила 33 сантиметри. Цього ж дня американський космічний зонд «Піонер-10» перетнув орбіту Нептуна і став першим витвором людини, що покинув межі Сонячної системи.

2000 – президент Італії Карло Адзеліо Чампі помилував 42-річного турка Мехмета Алі Агджу, який у 1981 вчинив замах на Папу Римського Івана Павла II.

2014 – українські війська визволили місто Маріуполь від проросійських терористів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus