USD 41.15 41.45
  • USD 41.15 41.45
  • EUR 41.25 41.55
  • PLN 10.30 10.55

12 липня: свята, події, факти. День бортпровідника та День різнокольорових очей

12 Липня 2024 00:00
12 липня у світі відзначають День бортпровідника, День різнокольорових очей та День подяки коровам, також цього дня День незалежності Демократичної Республіки Сан-Томе і Принсіпі та Республіки Кірібаті.

У Бразилії - День інженера лісового господарства, в Болівії - День Камірі, в Перу - День офіційного туристичного гіда, в США - День пеканового пирога, в країнах Скандинавії - День фіорду, в Мексиці - День юриста, в Аргентині - Національний день соціальної медицини, в Колумбії - Національний день терапевта.

12 липня в церковному календарі – день пам’яті святих мучеників Прокла та Іларія. Це визначні постаті в історії християнства, які віддали своє життя за віру.

Прокл був мучеником, який народився в селищі Каліпта поблизу Анкіри. За часів імператора Трояна Прокл відмовився від поклоніння богам і віддавав свою віру Христу. Його заарештували і змушували відмовитися від Ісуса Христа, але він відмовився. Прокл був підданий жорстоким катуванням, але він терпів доблесно, не відмовляючись від своєї віри.

Іларій також був мучеником з того ж періоду. Він також відмовився від поклоніння ідолам і віддавав свою віру Христу. Іларій став жертвою гонінь імператора Трояна, але відстояв свою віру до кінця.

Іменини відзначають сьогодні Арсеній, Гавриїл, Григорій, Іван, Михайло, Федір, Вероніка, Марія.

Цього дня народилися американський винахідник і перший виробник фотокамери «Кодак», яка заправлялася звичною для нас фотоплівкою, Джордж Істмен; український політик та фінансист, голова правління Нацбанку Вадим Гетьман; український політик, народний депутат України всіх шести скликань Ярослав Кендзьор; український футбольний тренер В’ячеслав Грозний; українська гімнастка Стелла Захарова; українська співачка, композиторка Катя Chilly (Катерина Кондратенко).

Події

У 2017 році айсберг А-68 відділяється від Антарктиди. Він відколовся від шельфового льодовика Ларсена і мав площу 5800 км², що вдвічі більше Люксембургу. Його розмір 175х50 км і вага - один трильйон тонн. Це один з найбільших зареєстрованих айсбергів.

У 2017 році оголошено про відкриття найменшої зірки, здатної підтримувати злиття - EBLM J0555-57Ab. Її діаметр трохи більше, ніж у Сатурна. В цей же день дослідження, опубліковані в Royal Society Open Science, показують, що шість великих м'ясоїдних тварин світу - африканська дика собака, гепард, ефіопський вовк, лев, червоний вовк і тигр - втратили більше 90% свого історичного ареалу проживання.

У 1999 році Сергій Хрущов, син колишнього глави СРСР Микити Хрущова, отримав громадянство США.

У 1990 році на XXVIII з'їзді КПРС Борис Єльцин оголосив про свій вихід з компартії.

У 1970 році експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Хейєрдала на човні «Ра-2» через 57 днів плавання досягла берегів Барбадосу.

У 1960 році в Радянському Союзі запущено супутник з двома собаками на борту.

У 1941 році в Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тис. в'язнів виправних таборів, які повинні були кров'ю змити «провину» перед «державою», воюючи в штрафних батальйонах.

У 1917 році під час першої світової війни, в ході другої Іпрскої битви, Імперська армія Німеччини вперше використовувала як бойовий засіб отруйні речовини - газ, за ​​місцем боїв. Він отримав назву іприт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus