USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70

12 червня: свята, події, факти. Міжнародний день дубляжу та Всесвітній день боротьби з дитячою працею

12 Червня 2024 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день боротьби з дитячою працею, День Супермена, День червоної троянди, Міжнародний день дубляжу, Міжнародний день шиїтів, Міжнародний день кашаси, Міжнародний день фалафелю.

В Україні – День працівника фондового ринку.

На Філіппінах – День Незалежності, у Фінляндії – День Гельсінкі, у США – День Ловінга, День автослюсаря, День печива з арахісовим маслом і День джерки, в Аргентині – День воротаря, у Нігерії – День демократії, у Бразилії – День закоханих, у Перу – День комп’ютерника, у Сальвадорі – День митника, у Туркменістані – День науки.

12 червня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Онуфрія Великого.

Іменини святкують Андрій, Арсен, Іван, Петро, Степан, Тимофій, Ганна, Марія.

Народилися

Цього дня народилися американський фотожурналіст українського походження Артур Віджі, українська письменниця Антоніна Матулівна, американський банкір Девід Рокфеллер, американський політик-республіканець, 41-й президент США Джордж Буш-старший, українська оперна співачка Євгенія Мірошниченко, український політик, депутат ВР кількох скликань, голова Української народної партії Юрій Костенко, український (кримськотатарський) гітарист-віртуоз, композитор, народний артист України Енвер Ізмайлов, український актор-комік Олександр Постоленко, український хокеїст і тренер Вадим Шахрайчук.

Події

1665 – Королівство Англія встановило своє правління у нідерландському поселенні Новий Амстердам, яке було перейменовано на Нью-Йорк.

1815 – унаслідок інтриг банкіра Натана Ротшильда лондонська газета «Морнінґ Кронікл» повідомила про перемогу Наполеона при Ватерлоо за кілька днів до битви (Ротшильд, зігравши на паніці, скуповував акції).

1824 – у Парижі вийшла перша і єдина наукова робота 28-річного французького військового інженера і фізика Саді Карно «Роздуми про рушійну силу вогню і про машини, здатні розвивати цю силу».

1848 – у Празі закінчився Слов'янський з'їзд

1849 – Л. П. Гаслет запатентував протигаз.

1898 – під час Іспансько-американської війни повстанці під проводом 29-літнього Еміліо Агінальдо проголосили незалежність Філіппін після 300-літнього іспанського панування.

1920 – офіційне відкриття Панамського каналу (перше судно пройшло через канал в серпні 1914 року).

1923 – Гаррі Гудіні вперше публічно продемонстрував трюк, звільнивши себе із гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 40 футів (приблизно 12 метрів).

1931 – гангстер Аль Капоне і 68 його соратників засудили за порушення «сухого» закону.

1935 – Парагвай і Болівія підписали перемир'я, яке закінчило війну за Чако.

1946 – останній король Італії Умберто II зрікся престолу.

1964 – Нельсона Манделу засуджено до довічного ув'язнення.

1966 – у Києві почалася експлуатація першого у світовій практиці тролейбусного поїзда винахідника Володимира Веклича.

1975 – Верховний суд Індії визнав прем'єрміністра Індіру Ганді винною у корупції та фальсифікації результатів виборів 1971 року і заборонив їй на шість років провадити політичну діяльність. У відповідь на рішення суду Ганді оголосила в країні надзвичайний стан і санкціонувала масові арешти політичних опонентів.

1975 – створено Державний історико-архітектурний заповідник у Львові.

1987 – під час візиту до Західного Берліна президент США Рональд Рейган закликав радянського лідера Михайла Горбачова розвалити «берлінську стіну».

1994 – Австрія референдумом ухвалила рішення про вступ до Європейського Союзу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus