USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70

11 серпня: свята, події, факти. День кінетичного піску та патент на звукове кіно

11 Серпня 2023 00:00
Щорічно 11 серпня, починаючи з 2020 року, в світі відзначають незвичайне свято – День кінетичного піску.

Про створення цього свята оголосила провідна світова компанія з виробництва дитячих розваг Spin Master. Свято присвячене м’якому піску, від якого діти і їх батьки просто не можуть відірватися. Це принципово новий матеріал для гри і творчості, навчального та пізнавального процесу.

Також цього дня у Японії відзначають День грибів та День гір, у Вірменії – День національної ідентичності, у Латвії – День пам’яті бійців за свободу, в Німеччині – День синів та дочок, у Республіці ЧАД – День незалежності, у Пакистані – День прапора.

11 серпня православна церква святкує Різдво святителя Миколая Чудотворця. Він є одним із найшанованіших святих. Вважається, що молитви до нього найбільш допомагають хворим та знедоленим.

Католики святкують День Святої Клари Ассизької, яку у 1958 році папа Пій XII оголосив покровителькою телебачення – незадовго до своєї смерті вона була прикута до ліжка і не могла брати участі в месах, у неї були видіння: вона ясно бачила месу на стіні своєї кімнати, немов у телевізорі.

Іменини сьогодні відзначають Олександр, Веніамін, Костянтин, Михайло, Микола та Роман.

Цього дня народилися живописець, який працював у Візантії і Давній Русі, Феофан Грек; голландський фізик, відкрив вітамін B1, нобелівський лауреат Християн Ейкман; німецький спортивний діяч, засновник сучасної спортивної гімнастики Фрідріх Людвіг Ян; американський професійний борець, актор Халк Хоган (Террі Джин Боллі); український фігурист В’ячеслав Загороднюк; український футболіст Віталій Косовський; піонер комп’ютерних технологій, конструктор одного з перших персональних комп’ютерів у світі Apple I і Apple II (США), співзасновник (разом зі Стівом Джобсом) фірми Apple Стів Возняк.

Події:

1767 – в Англії востаннє спалили людину.

1804 Франц II, останній імператор Священної Римської імперії, проголосив створення Австрійської імперії, а себе – першим австрійським імператором.

1877 – американський астроном Асаф Холл відкрив супутник планети Марс під назвою Деймос.

1906 – у Великій Британії Юджин Ласт запатентував звукове кіно. Ця подія стала знаковою в історії кінематографу та дала нове життя тогочасній кіноіндустрії. Так, крім експресивної манери гри акторів, виразності міміки й жесту у стрічках з’явився синхронно записаний звук.

1909 – американський пароплав «Арапаое» ліг у дрейф дорогою з Нью-Йорка в Джексонвілл і вперше в світовій історії подав зі свого борту сигнал SOS (три крапки, три тире, три крапки). Сигнал прийняли на острові Хаттерас у Північній Кароліні і передали судноплавній компанії.

1922 – гімном Німеччини затверджено перший куплет віршів «Дойчланд, Дойчланд юбер аллес», написаних у 1848 році професором Августом Генріхом Гофманом Фон Фаллерслебеном. Музикою гімну стала мелодія, написана Йозефом Гайдном у 1797 році як гімн Австрійської імперії. Після Другої світової війни гімн скасували, але в 1950 році знову відновили зі словами третього куплету. Нині це гімн об’єднаної Німеччини.

2016 – дослідники з’ясували, що акула ґренландська (Somniosus microcephalus), що мешкає у водах Північної Атлантики, є найбільшим довгожителем серед хребетних на Землі. Вони здатні прожити майже 400 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus