USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.20 41.60
  • PLN 10.35 10.53

11 березня: свята, події, факти. День землевпорядника та День сантехніка

11 Березня 2023 00:00
День землевпорядника відзначається в Україні щорічно у другу суботу березня з 1999 року, коли таким чином Указом Президента № 1556/99 була підтримана ініціатива Державного комітету України з земельних ресурсів і Спілки землевпорядників України.

Також 11 березня у світі відзначають Європейський день пам’яті жертви тероризму (в пам’ять про теракти в Мадриді 11 березня 2004 року, тоді загинула 191 людина), Всесвітній день сантехніка, Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою (з 11 по 17 березня), День інструментів, День вівсяних вафель з горіхами в США, День відновлення незалежності Литви, День друку в Таджикистані, День педіатра у Сальвадорі, День степлера, Національний день «З'їж локшину» у США.

Іменини цього дня святкують Миколай, Іван, Севастьян.

Цього дня народилися тюркський завойовник Тамерлан, український поет, перекладач, комуніст, учасник воєнних дій 1918-1920 років у складі Червоної Української галицької армії Василь Бобинський, український мовознавець, шевченкознавець Василь Ващенко, український ботанік, академік Володимир Липинський, засновник українського музичного інституту у Філадельфії Роман Савицький, австралійський видавничий магнат, мільярдер Руперт Мердок.

Події

У 2011 році сильний землетрус біля східного узбережжя острова Хонсю в Японії (9 балів). Землетрус подібної сили, за оцінками вчених, відбувається в цій країні не частіше ніж один раз на 600 років.

У 1997 році Україна і Молдова проголосили створення митного союзу.

У 1990 році на своєму першому засіданні Верховна Рада Литовської РСР, де більшість отримали прихильники «Саюдісу», прийняла Акт про відновлення незалежності Литви.

У 1943 році німецькі війська вдруге взяли Харків.

У 1941 році США почали надавати допомогу військовими матеріалами союзникам по антигітлерівській коаліції.

У 1938 році в ніч на 12 березня німецькі війська окупували Австрійську Республіку. Був оголошений «аншлюс» обох держав.

У 1933 році в Німеччині штурмовики «SA» (Sturm Abteilung) почали погроми магазинів, що належали євреям.

У 1878 році Французької академії продемонстрували фонограф, але винахід було оголошено шарлатанством.

У 1824 році Міністерство оборони Сполучених Штатів створює Бюро у справах індіанців. Офіційно - структура збирає відрахування за використання індіанських земель і ресурсів, і перераховує їх на особисті і племінні рахунки. Неофіційно - регулярний учасник корупційних скандалів, орган завдяки якому майже 100 років проводилися фінансові махінації з доходами індіанців.

У 1702 році вийшла в світ англійська газета «Дейлі Курант» (Daily Courant), перша щоденна газета у світі. Її видавала Елізабет Маллет, яка мала офіс на другому поверсі над пабом «Уайт Харт на Фліт-стріт» в Лондоні. Газета виходила до 1735 року.

У 1997 році королева Великобританії Єлизавета II справила в лицарі Пола Маккартні. Отримавши лицарське звання, його цілком законно стали називати сером Полом Маккартні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus