USD 41.30 41.60
  • USD 41.30 41.60
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.40 10.60

10 липня: свята, події, факти. День племінниць і племінників та День народження футбольного свистка

10 Липня 2024 00:00
Цього дня у світі святкують Всесвітній день польоту на парасольці, День народження футбольного свистка, День «Не наступайте на бджіл», День Бітлз, День капібари, День Ніколи Тесли, День мовчання, Міжнародний день міських глашатаїв та День племінниць і племінників.

У США – День штату Вайомінг, День коктейлю Piña Colada і День збору чорниці, День пікніка з плюшевим ведмедиком, у Мавританії – День армії, в Угорщині – Фестиваль вина «Бичача кров», в Японії – День натто, у Монголії – День державного прапора, на Багамських островах – День незалежності, у Чилі – День бібліотекаря, у Бразилії – День гірничого інженера та День піци, в Аргентині – День комерції, в Іспанії – День транспортних засобів індивідуальної мобільності, у Сальвадорі – Національний день безпеки дорожнього руху та культури.

Народилися

Цього дня з’явилися на світ швейцарський релігійний реформатор, засновник кальвінізму Жан Кальвін, визначний український бджоляр, основоположник раціонального бджільництва Петро Прокопович, французький художник-імпресіоніст Каміль Піссарро, сербо-американський винахідник Нікола Тесла, французький письменник Марсель Пруст, український вчений-лісівник і ґрунтознавець Петро Погребняк, австро-англійський письменник і громадський діяч Джеймс Олдрідж, американський кінорежисер Сем Вуд, американський фізик, першовідкривач антипротона, лауреат Нобелівської премії Оуен Чемберлен, український співак і музикант Василь Гонтарський, український дизайнер і підприємець, виробник класичного одягу Михайло Воронін, український футболіст і тренер Леонід Буряк, український танцюрист Влад Яма, чилійський футболіст Марк Гонсалес.

Події

1547 – у Королівстві Франція пройшла остання офіційно дозволена королем дуель.

1609 – німецькі католицькі князі створили Католицьку лігу для боротьби з Реформацією.

1651 – під Берестечком закінчилася битва між армією Речі Посполитої і союзним козацько-татарським військом.

1878 – в Англії футбольний арбітр вперше використав на полі свисток (до цього судді кричали).

1934 – постановою ЦВК і РНК СРСР разом з НКВС було створено систему таборів ГУЛАГ.

1940 – засуджено Сергія Корольова на 8 років ВТТ.

1941 – під час Другої світової війни почалася Смоленська битва.

1943 – війська Великої Британії та США висадилися на острові Сицилія.

1949 – внаслідок землетрусу загинуло таджицьке місто Хаїт з населенням понад 20 000 осіб, а також кілька кишлаків біля нього.

1968 – Ерік Клептон офіційно оголосив про розпад групи Cream.

1984 – на пресконференції в Мілані радянський режисер Андрій Тарковський заявив, що залишається на Заході.

1985 – французькі спецслужби затопили корабель Rainbow Warrior, що належав організації «Грінпіс».

1989 – в Междурєченську почався страйк шахтарів, що згодом охопив і Донбас.

1991 – уночі невідомі підірвали два пам’ятники – Степанові Бандері у селі Старий Угринів (Івано-Франківська обл.) та Євгену Коновальцю в селі Зашків (Львівська обл.).

1994 – Леоніда Кучму обрано президентом України, а Олександра Лукашенка – президентом Білорусі.

2015 – розпочалися XVII Панамериканські ігри в Торонто (Канада).

2017 – космічний апарат NASA «Юнона» отримав зображення червоної плями на Юпітері, а вчені зі Стенфордського університету опублікували докази того, що шосте масове зникнення життя на Землі вже розпочато.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus