USD 41.20 41.65
  • USD 41.20 41.65
  • EUR 41.30 41.60
  • PLN 10.26 10.50

1 жовтня: свята, події, факти. День захисників та захисниць України, День козацтва, День працівників освіти та Покрова Пресвятої Богородиці

1 Жовтня 2023 00:00
1 жовтня в Україні відзначають День захисників та захисниць України, День працівників освіти, День українського козацтва, День територіальної оборони України, День ветерана та День геронтолога.

Сьогодні також свято Покрови Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Цього дня згадують чудесне явлення Божої Матері, яка розпростерла над жителями Константинополя своє широке біле покривало, наче покрила їх від ворогів.

Цього дня світ відзначає Міжнародний день какао та шоколаду, Міжнародний день людей старшого віку, Міжнародний День музики, Міжнародний день охорони єнотів, Всесвітній день вегетаріанства та Міжнародний день балету.

В Японії – день саке, у США – День домашнього печива, День пожежного цуценя, День волосся, День чорних собак, День мережива, у КНР – День освіти Китайської Народної Республіки, Свято середини осені «Чжунцюцзе» (свято місяця), в Болівії – День посадки дерев, у Британії – День поезії, День Лінкольншира, в Кореї – осіннє свято «Чхусок», в Узбекистані – День вчителів і наставників, на Кіпрі – День Незалежності, в Азербайджані – День працівників прокуратури, у Нігерії – День Незалежності, в Камеруні – день Об’єднання, у Шрі-Ланці, Сальвадорі, Гватемалі – день захисту дітей, в Індонезії – день Святості Панча сила.

Іменини сьогодні святкують: Георгій, Олександр, Олексій, Іван, Микола, Михайло, Петро, Роман, Віра, Марія.

Цього дня народилися український політик, народний депутат кількох скликань, колишній міністр праці та соціальної політики України Михайло Папієв, український актор Олег Драч, українська співачка Лілія Коструба, український борець греко-римського стилю Олександр Хвощ, нападник збірної Чорногорії та клубу «Ювентус» Мірко Вучинич, американський авіаконструктор та авіапромисловець Вільям Боїнг, український письменник Валер’ян Поліщук, американський піаніст-віртуоз українсько-єврейського походження Володимир Горовиць, 39-й президент США Джиммі (Джеймс) Картер.

Події

1648 – козацькі полки захопили фортецю Кодак на Запоріжжі.

1661 – в Англії відбулися перші перегони на яхтах: змагалися король Карл II і його брат Джеймс. Перемогу здобув король.

1869 – у Відні була випущена перша в світі поштова листівка з маркою.

1887 – був відкритий заново відбудований після пожежі 1873 року Одеський національний академічний театр опери та балету.

1929 – численні арешти в Україні членів вигаданої сталінцями Спілки визволення України (СВУ), початок масового винищення української інтелiгенцiї.

1931 – став до ладу і випустив перший трактор Харківський тракторний завод ім. С.Орджонікідзе.

1949 – була проголошена Китайська Народна Республіка.

1977 – Пеле залишив великий футбол, забивши протягом своєї спортивної кар’єри 1281 гол у 1363 іграх.

1979 – зона Панамського каналу була передана під юрисдикцію Панами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus