USD 41.15 41.55
  • USD 41.15 41.55
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.55 10.75

1 вересня: свята, події, факти. День знань та запровадження гривні

1 Вересня 2022 00:00
Сьогодні в Україні святкують День знань.

В Узбекистані відзначають День Незалежності, а в Словаччині – День Конституції, у Лівії – День революції, у Польщі – День ветеранів, у Японії – День запобігання стихійним лихам, в Гондурасі – День прапора.

У церкві 1 вересня вшановується пам’ять трьох мучеників – Агапія, Тимофія і Теклі, які постраждали за віру приблизно в 304-306 рр. Цього дня православні вшановують пам’ять і Андрія Таврійського, який такожпостраждав за віру в Христа.

Іменини святкують Текля, Андрій, Микола й Тимофій.

Цього дня народилися американський письменник, автор романів про Тарзана Едгар Берроуз, українська громадська і політична діячка Ольга Басараб, американська танцівниця й актриса Мерилін Міллер (її ім’я як складову частину свого акторського псевдоніму взяла Мерилін Монро), український політичний і громадський діяч, член президії Національної Академії наук України Ігор Юхновський, український поет-пісняр Микола Юрійчук, український вчений, педагог-новатор Геннадій Атанов, український художник театру, живописець Данило Нарбут, український естрадний співак, композитор-пісняр, народний артист України Микола Мозговий, молдавська і радянська співачка Надія Чепрага, російський актор театру і кіно Сергій Гармаш («Біси», «Солдат Іван Чонкін», «72 метри», «Полювання на піранью», «Стиляги»), українська громадська діячка, дружина експрезидента Віктора Ющенка Катерина Ющенко.

Події

У 2017 році в німецькому місті Гамбурзі офіційно відкритий європейський рентгенівський безконтактний електронний лазер (XFEL).

У 2006 році в Криму почав працювати перший в світі справжній кримськотатарський телеканал ATR.

У 2004 році в школі № 1 Беслана (РФ) були захоплені в заручники щонайменше 1200 дітей і дорослих. За офіційними даними, напад здійснювалося 32 бойовиками. В результаті невдалої операції російських спецслужб загинуло майже 300 заручників.

У 2001 році покарання смертною карою в українському судочинстві замінено на довічне ув’язнення.

У 1996 році в Україні введено національну валюту – гривню.

У 1964 році в Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр «Україна».

У 1939 році Третій Рейх скоїв збройний напад на Польську республіку. Початок Другої Світової війни в Європі.

У 1898 році відкрився Київський політехнічний інститут. Ідея його створення була висловлена ​​ще в 1880 році, але перші збори установчого комітету відбулися тільки в 1896. Першим директором Політехнічного інституту 30 січня 1898 був призначений професор Віктор Львович Кирпичов, а першим головою Комісії на випускних іспитах, в 1903 році став Дмитро Менделєєв.

У 1866 році відкриття залізничної магістралі на ділянці Одеса – Балта довжиною 257 верст.

У 1859 році Керрінгтон і Ходжсон незалежно один від одного відкрили спалахи на Сонці.

У 1819 році вперше поставлена ​​на сцені Полтавського театру п’єса Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

У 1804 році німецький астроном Карл Хардінг відкрив третій астероїд – Юнону.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus