USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67

1 вересня: свята, події, факти. День рудих котів та День знань в Україні

Сьогодні 00:00
Сьогодні в Україні – День знань.

У світі – Всесвітній день відбитків пальців, Всесвітній день молитви про творіння, Всесвітній день написання листів, Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера, День пам’яті початку Другої світової війни, День рудих котів, Міжнародний день приматів.

В Узбекистані відзначають День Незалежності, а в Словаччині – День Конституції, у Лівії – День революції, у Польщі – День ветеранів, у Японії – День запобігання стихійним лихам, в Гондурасі – День прапора, в Австралії – День мімози, у Сінгапурі – День учителя, на Тайвані – День журналіста, у Зімбабве – День секретаря, у Новій Зеландії – День спонтанного прояву доброти, у Канаді – місяць поінформованості про акне, в США – Національний день вишневого поповера, Національний день гіро.

Цього дня народилися французький мікробіолог, еколог і ґрунтознавець українського походження Сергій Виноградський, американський письменник Едгар Берроуз, британський фізик і хімік, Нобелівський лауреат Френсіс Вільям Астон, українська громадська і політична діячка Ольга Басараб, український політичний і громадський діяч, член президії Національної Академії наук України Ігор Юхновський, український поет-пісняр Микола Юрійчук, український вчений, педагог-новатор Геннадій Атанов, український естрадний співак, композитор-пісняр, народний артист України Микола Мозговий, українська громадська діячка, дружина експрезидента Віктора Ющенка Катерина Ющенко.

Події

1804 – німецький астроном Карл Людвіг Гардінг відкрив третій астероїд Юнону.

1819 – вперше поставлено на сцені Полтавського театру п'єсу Івана Котляревського «Наталка Полтавка».

1859 – Керрінгтон і Годжсон незалежно відкрили спалахи на Сонці.

1866 – відкриття залізничної магістралі на ділянці Одеса – Балта завдовжки 257 верст.

1898 – відкрили Київський політехнічний інститут.

1919 – у ніч з 31 серпня на 1 вересня внаслідок тактичних прорахунків командування (генерал Кравс) столицю України було здано денікінцям під орудою генерала Бредова.

1923 – Великий кантоський землетрус у Східній Японії.

1939 – нападом Німеччини на Польщу розпочалася Друга світова війна в Європі.

1964 – у Києві відкрито перший в Україні широкоформатний кінотеатр «Україна».

1996 – в Україні запроваджено національну валюту – гривню.

2001 – покарання стратою в українському судочинстві замінено довічним ув'язненням.

2004 – у школі № 1 Беслана (РФ) було захоплено в заручники щонайменше 1200 дітей та дорослих. За офіційними даними, напад скоїли 32 чеченці. У результаті невдалої операції російських спецслужб загинуло майже 300 заручників.

2006 – у Криму почав працювати перший в світі справжній кримськотатарський телеканал ATR.

2008 – прем'єрний показ українського телевізійного мультсеріалу «Легенди України».

2014 – вихід українських сил з Луганського аеропорту під час війни на сході України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus