USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.30 41.50
  • PLN 10.35 10.48

1 травня: свята, події, факти. День глобальної любові та перша у світі поштова марка

1 Травня 2023 00:00
Сьогодні світ відзначає День глобальної любові, Свято Весни, Міжнародний день праці, Міжнародний день соняшника, День захисту носорога та Європейський день (EuroMayDay).

У Канаді святкують День ховраха, у Франції – День конвалії, в Естонії – День весни, у США – День спасіння носорогів, День коучингу керівників, День права, День парфе з шоколадом, Фестиваль папугу, у Казахстані – День єдності народів Казахстану, в Німеччині – Травневий свято, на Гавайських островах – Свято гавайських танців, в Ірландії – Кельтське свято початку літа, або Белтайн, на Маршаллових островах – День Конституції, у Латвії – День скликання установчих зборів.

Іменини за православним календарем святкують Василь, Григорій, Віктор, Іван, Михайло, Кузьма та Антон.

1 травня народилися український біолог, один із перших українських академіків Микола Кащенко, французький письменник Марсель Пруст (роман-епопея «У пошуках втраченого часу»), українська актриса театру й кіно Нонна Копержинська (Тітка Секлета у фільмі «За двома зайцями», Рогнеда Карпівна в «Королеві бензоколонки»), український композитор, педагог, музично-громадський діяч Левко Колодуб, український політик, голова партії ВОЛ «Справедливість», перед тим – один із лідерів Соцпартії, народний депутат кількох скликань Іван Чиж, український політик і юрист, український юрист, заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна, хорватський футболіст, півзахисник збірної і донецького «Шахтаря» Даріо Срна.

Події

305 – римський імператор Діоклетіан (~245-316), що почав службу звичайним солдатом і правив імперією двадцять років, добровільно відмовився від влади. Решту свого життя він провів на острові Спліт.

381 – Східноримський імператор Феодосій І Великий скликав Другий Вселенський (Перший Константинопольський) собор, який фактично завершив формування державної християнської церкви. Учасники собору – ієрархи лише східної частини імперії.

408Феодосій II став імператором Візантійської імперії.

1006 – відбувся спалах наднової SN 1006.

1328 – за мирним договором 1328 року Королівство Англія визнала незалежність Королівства Шотландія.

1497 – мученицькою смертю від татар загинув митрополит Київський Макарій. Нетлінні мощі святого покояться у Володимирському соборі.

1682 – Людовик XIV урочисто відкрив Паризьку Обсерваторію.

1699 – П’єр ле Мойн заснував першу колонію європейців в долині річки Міссісіпі.

1707 – Королівство Англія, Уельс та Королівство Шотландія об’єднані в одну державу – Королівство Великобританія.

1753 – публікація роботи «Species Plantarum» (Види рослин) Карла Ліннея. Ця дата вважається заснуванням ботанічної номенклатури.

1776 Адам Вайсгаупт заснував в Баварії таємне товариство Ілюмінатів.

1786 – у Відні відбулася прем’єра опери Вольфганга Амадея Моцарта «Весілля Фігаро».

1840 – у Великій Британії з’явилася в продажу перша в світі поштова марка – «Чорний Пенні».

1851 – у Лондоні, в Кришталевому палаці відбулося відкриття першої Всесвітньої виставки, присвяченої досягненням техніки і культури.

1886 – 1 травня анархічні організації США і Канади влаштували низку мітингів і демонстрацій. У пам’ять про це і страчених монархістів Паризький конгрес II Інтернаціоналу оголосив 1 травня Днем солідарності робітників усього світу і запропонував щорічно відзначати його демонстраціями із соціальними вимогами.

1890 – вперше пройшов міжнародний першотравневе свято в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії та інших країнах Європи.

1931 – У Нью-Йорку пройшла офіційна церемонія відкриття найвищої у світі будівлі – 102-поверхового «Емпайр Стейт Білдінг».

1937 – президент США Франклін Делано Рузвельт підписав акт про нейтралітет, що не дозволяв США втручатись у військові події в Європі.

1944 – Відбувся перший політ реактивного літака «Мессершмітт Me 262».

1966 – студент Георгій Москаленко і робітник Віктор Кукса вночі встановили на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор.

1967 Анастасіо Сомоса Дебайле став президентом Нікарагуа.

1970Елтон Джон та поет Берні Топін почали свою спільну працю над альбомом «Elton John», до котрого увійшов перший хіт Елтона Джона «Your Song».

1994 – під час змагань «Гран-прі Сан-Марино» на трасі в Імолі загинув 34-річний бразильський автогонщик, трикратний чемпіон світу в класі машин «Формула-1» Айртон Сенна.

1997 – на парламентських виборах у Великобританії вперше за останні 18 років перемогу здобула Лейбористська партія.

1998 – колишній руандійський прем’єр Жан Камбанда визнаний судом винним у геноциді проти народності тутсі, що відбувся в 1994 році і привів до загибелі більше півмільйона людей.

2004 – Угорщина, Кіпр, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія і Естонія увійшли до складу Європейського Союзу. Це розширення – найбільша в історії ЄС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Witch Показати IP 1 Травня 2023 07:16
Happy Beltane Blessed !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus