USD 41.05 41.38
  • USD 41.05 41.38
  • EUR 41.30 41.55
  • PLN 10.55 10.70

1 червня: свята, події, факти. Міжнародний день захисту дітей та День молока

1 Червня 2022 00:00
Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день захисту дітей, Всесвітній день батьків, Всесвітній день молока, День народження «Супермена», День підтвердження новорічної обіцянки, Всесвітній день рифу, Всесвітній день обізнаності про нарцисичне насильство.

У Польщі – День без алкоголю, у США – День державності штату Кентуккі, День Оскара-буркуна, День державності штату Теннессі, День «Корабель не здавати», День вдячності рекрутерам охорони здоров’я, День сміливості, День прийому Геймліха, День «Одягніть сукню», День «Підкинь монетку», День «Скажи що-небудь приємне», День ходьби босоніж, День оливок, День торта з фундуком, День друга по листуванню, в Китаї – День дитини, у Камбоджі – День посадки дерев, у Монголії – День матері і дитини, у Беніні – Фестиваль дерев, у Канаді – День «Пухлої товстунки», у Кенії – День свободи, у Грузії – День пришестя Хрестительниці Грузії (Нінооба), в Японії – День зміни одягу, у Тунісі – День Конституції, у Вірменії – День пам’яті святої Гаяне, у Самоа – День незалежності, в Малайзії – День даяків, у Палау – День президента, в Мексиці – День військово-морського флоту, в Індонезії – День Панча Сила.

Іменини 1 червня святкують Анастасія, Андрій, Олександр, Антон, Василь, Віктор, Григорій, Іполит, Корній, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Онуфрій, Павло, Дмитро, Іван, Сергій, Ігнатій.

1 червня народилися український релігійний і громадський діяч, єпископ УГКЦ, місіонер, блаженний священномученик католицької церкви Василь Величковський, американська кіноакторка, секс-символ свого часу Мерилін Монро, український кіноактор Микола Засєєв-Руденко, композитор, родоначальник російської класичної музики Михайло Глінка, радянський кінорежисер Володимир Грамматиков («Вусатий нянь», «Йшов собака по роялю»), радянська акторка Євгенія Симонова («У бій йдуть одні старики», «Афоня», «Звичайне диво»), радянська лижниця, п’ятиразова олімпійська чемпіонка, багаторазова чемпіонка світу Лариса Лазутіна, латвійський і український співак, переможець «Фабрики зірок-3» Стас Шурінс (Станіслав Шурін), український співак, композитор, бард, лучанин В’ячеслав Хурсенко та відомий волинський композитор Петро Свіст – автор багатьох популярних творів, серед них «Гарний козак, гарний», «Ви душу виливаєте мені», «Фіалка» та інших.

Події

У 1479 році в Копенгагені було відкрито перший у Данії університет.

У 1495 році з’явилася перша письмова згадка про шотландський віскі в казначейських звітах Шотландії. Винокуром був чернець Джон Кор.

У 1831 році англійський дослідник Джон Росс відкрив північний магнітний полюс.

У 1838 році діячі культури викупили з кріпосної неволі Тараса Шевченка.

У 1860 році принц Уельський Альберт Едуард (майбутній король Едуард VII) заклав в Оттаві фундамент будівлі канадського парламенту.

У 1862 році на всій території США було заборонено рабство.

У 1869 році американський винахідник Томас Едісон отримав патент на електричний реєстратор голосування.

У 1880 році в будівлі банку Нью-Хейвена (шт. Коннектикут) був встановлений перший платний телефон-предтеча сучасних телефонів-автоматів.

У 1924 році зі складального конвеєра зійшов перший 6-циліндровий автомобіль нової марки Chrysler.

У 1935 році в Англії був введений іспит на отримання водійських прав.

У 1938 році вийшов перший номер журналу коміксів «Action Comics», в якому з’явився найзнаменитіший герой коміксів Супермен. Журнал коштував 10 центів. Уже до 1995 року збережені екземпляри продавалися за ціною понад 75 тисяч доларів. Пригодницьку історію придумав Джеррі Сігел (1914-1996), а відомий усім образ здорованя в облягаючому синьому костюмі з червоною літерою S на грудях створив художник Джо Шустер. Комікси про Супермена були неодноразово екранізовані. Перший фільм вийшов у 1948 році.

У 1946 році вперше в Британії були видані телевізійні ліцензії. Вони коштували 2 фунти.

У 1950 році фірма грамзапису «Decca Records» випустила першу в світі платівку на 331 ≈ 3 об/хв.

У 1967 році вийшов альбом The Beatles «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band» – найкращий альбом усіх часів за версією журналу «Rolling Stone».

У 1980 році почав роботу телеканал Теда Тернера – «CNN» (Cable News Network). Це – перший цілодобовий інформаційний канал у світі.

У 2001 році в непальській столиці Катманду наслідний принц Дипендра розстріляв усю свою сім’ю і застрелився сам, при цьому загинув король Бірендра і майже всі члени королівської сім’ї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus