USD 41.40 41.80
  • USD 41.40 41.80
  • EUR 41.35 41.60
  • PLN 10.60 10.80

Може частково ухилятися від імунітету: ВООЗ слідкує за новим штамом «Мю»

2 Вересня 2021 17:51
ВООЗ додала штам коронавірусу «Мю», який вперше виявили Колумбії, у список варіантів, які «викликають зацікавлення». В організації непокояться, що цей штам може частково ухилятися від імунітету.

Про це повідомляє 24Здоров’я з посиланням на The Guardian.

Варіант «Мю» також відомий як B.1.621. Станом на 30 серпня його виявили вже у 39 країнах світу.

У ВООЗ виявили, що штам Мю володіє кластером мутацій, які можуть зробити його менш сприйнятним до імунного захисту у людей, які перехворіли або вакцинувалися. Попередні дані також припускають, що він може ухилятися від імунного захисту аналогічно варіанту «Бета», який раніше також зафіксували у Південній Африці.

Штам «Мю» вперше виявили у Колумбії в січні 2021 року. Інфекція поширилась за межі Південної Америки, спалахнувши у Великй Британії, Європі, США і Гонконгу.

Хоча цей варіант не перевищує 0,1% випадків зараження COVID-19 у всьому світі, він швидко набирає обертів в Колумбії й Еквадорі, де на нього припадає 39% і 13% випадків коронавірусу відповідно.

Вчені та представники громадської охорони намагаються визначити, чи є варіант «Мю» небезпечнішим за штам коронавірусу «Дельта», який нині домінує в усьому світі.

«Епідеміологія варіанту «Мю» в Південній Америці, особливо з одночасним поширенням варіанту «Дельта», буде відстежуватися на предмет змін», – йдеться в повідомленні ВООЗ.

Чому цей штам викликає занепокоєння

Занепокоєння з приводу штаму «Мю» пов’язане з конкретними мутаціями, які він несе:

Одна генетична зміна – мутація P681H, виявлена у варіанті «Альфа», яка пов’язана з пришвидшеною передачею.

Інші мутації, зокрема E484K і K417N, які можуть допомогти вірусу ухилятися від імунного захисту.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus