USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Зозулі вміють підбирати розміри яєць під прийомних батьків
Орнітологи з України та Великобританії займалися вивченням розмірів яєць декількох видів вівчариків і глухих зозуль, що паразитують в їх гніздах .

Виявилося, що зозулі здатні підбирати не тільки забарвлення, але і розміри яєць до майбутніх гнізд, повідомляє UaGolos.
Глуха зозуля (Cuculus optatus), яку називають так черезприглушені звуки, які вона видає, найчастіше підкладає свої яйця (Phylloscopus) маленьким перелітним птахам.

Провівши аналіз розмірів яєць деяких видів вівчариків з трьох різних географічних регіонів Росії: Уралу, Сибіру і Далекого Сходу, дослідники змогли встановити, що зозулі вміють підганяти розміри яєць під розміри яєць майбутніх прийомних батьків, на роль яких зозулі підібрали для своїх пташенят.

Цікаво, що зозулі підкидають яйця схожі не лише за забарвленням, але і по ширині. Ширина повинна максимально збігатися з шириною хазяйських яєць. Таким чином, збільшується ймовірність того, що вівчарики не зможуть відрізнити чужі яйця від своїх і не позбудуться від «підкидьків».

Виходить, що саме ширина – основний параметр, за яким господарі гнізда зможуть відрізнити чужі яйця. А фізичний стан пташеняти зозулі залежить від довжини яйця.

Тому для максимального виживання зозуленят найбільш довгі яйця матері підкидають у ті пташині сім’ї, де потомство вигодовують обоє батьків, йдеться в статті, опублікованій в Journal of Zoology.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus