USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Зоряний пил і чорні діри: 10 найбільш захопливих знімків телескопа Hubble
Видання Forbes зібрало 10 кращих знімків телескопа Hubble в 2020 році.

Нагадаємо, Hubble – це астрономічна обсерваторія, запущена на орбіту Землі навесні 1990-го. За 30 років своєї роботи Hubble допоміг вченим зробити безліч наукових відкриттів, а дата його сходження з орбіти запланована тільки після 2030-го, пише НВ.

Згадуємо найважливіші знімки обсерваторії Hubble у 2020 році.

1. Тінь з пилу чорної діри

У відповідь на фотографію горизонту подій чорної діри, яку торік представили керівники проекту EHT, у 2020-му Hubble сфотографував кільце з пилу, яке оточує чорну діру активної галактики IC 5063.

Виглядає це не менш вражаюче.


2. Кільця відносності

Згідно загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна, масивні об’єкти можуть виконувати функції лінз, які викривляють об’єкти у глибокому космосі.

Одне з таких викривлень зняв Hubble.
3. frEGGS

Тут все просто: цими літерами в англійській позначається темна газо-пилова туманність, всередині якої народжуються зірки.
4. Велика спіральна галактика UGC 2885

Візуально схожа на нашу, ця галактика у 10 разів більша, ніж Чумацький Шлях.
5. Смерть комети ATLAS

30 окремих фрагментів цієї комети недавно розпалися на частини.

Hubble встиг це зафіксувати.
6. Туманність метелик

Цього року вчені також виявили в сузір’ї Вітрила на відстані близько 3000 світлових років від нас незвичайну космічну систему – планетарну туманність у формі метелика.

Об’єкт назвали NGC 2899, і він представляє «симетричну структуру з красивими кольорами і химерними візерунками метелика».
7. Шторм на Юпітері

Завдяки новому зображенню телескопа Hubble вчені засікли формування нового шторму на поверхні найбільшої планети Сонячної системи.
8. Залишки наднової

Ця красива жовта смуга – газова ударна хвиля, яка залишилася від наднової зірки Лебідь, що розташована на відстані 2400 світлових років від нас.
9. Слід від супутника SpaceX Starlink

Вчені вже попередили нас про те, що сузір’я супутників Starlink може порушити роботу наземних і орбітальних телескопів.

Hubble продемонстрував це наочно.
10. Космічний риф

І останнє, одне з найкрасивіших зображень Hubble, – скупчення утворень зірок, яке переплітає кілька червоних і синіх туманностей.
Коментарів: 1
Джеджакур Показати IP 2 Січня 2021 14:07
frEGGS схожий на імператора Палпатіна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus