USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Знайшли за легендами: біля берегів Мексики виявили корабель для перевезення рабів-майя. Відео
Археологи з Мексики заявили, що вони ідентифікували корабель, який в 1850-х роках віз людей народу майя в фактичне рабство.

Уламки кубинського пароплава з гребним колесом були виявлені в 2017 році, але тільки в вересні 2020 історики знайшли докази того, що це був корабель La Unión, інформує Новое Время.

Корабель використовувався для захоплення майя, полонених під час повстання 1847−1901 років, відомого як «Війна каст», для роботи на полях цукрової тростини на Кубі.

У той час рабство було незаконним в Мексиці, але оператори подібних суден, як повідомляється, купували захоплених повсталих або обманювали майя, які залишилися без землі в результаті конфлікту, щоб відправити їх в якості контрактних робочих на Кубу, де з ними поводилися як з рабами.

La Unión був в рейсі в Гавану в вересні 1861 року, коли його котли вибухнули, і він затонув поблизу колись важливого порту Юкатана Сизаль. Корабель був знайдений приблизно в 3,7 кілометра від порту Сизаль на глибині приблизно семи метрів після того, як місцевий рибалка привів археологів до місця аварії.

Археолог Інституту Хелена Барба Майнеке сказала, що жителі Сизаля передавали з покоління в покоління розповідь про корабель рабів, і один з них привів до нього дослідників.

«Бабусі і дідусі, а також прабабусі і прадідусі жителів Сизаля розповіли їм про пароплав, який відвіз майя під час війни каст. І один з людей в Сизалі, який бачив, як вони вели майя в рабство, розповів своєму синові, а потім той розповів своєму онукові, і саме ця людина привела нас до місця аварії корабля», – сказала Барба Майнеке.

Ідентифікування опиралося на останках пароплава з дерев’яним корпусом, колоди якого мали ознаки пожежі та вибуху. Місцезнаходження кораблетрощі також збігається з сучасними повідомленнями про аварію, в результаті якої загинула половина з 80 членів екіпажу і 60 пасажирів на борту.

Команда також знайшла столове срібло з емблемою компанії, яка експлуатувала корабель. Було неясно, чи були на борту майя під час останнього плавання корабля. Записи неясні, тому що майя, ймовірно, були вказані як вантаж, а не як пасажири, або корабель, можливо, намагався приховати їх присутність.

Барба Майнеке зазначила, що захоплених в полон бійців майя часто відправляли на Кубу, звідки багато ніколи не поверталися. «Кожен раб був проданий посереднику за 25 песо, і вони перепродували його в Гавані за 160 песо для чоловіків і 120 песо для жінок», – сказала вона.

Також дослідниця зазначила, що наступним етапом буде спроба знайти їх нащадків. Дослідники планують відправитися до Гавани, де є район під назвою «Кампече».

Майя почали одне з останніх повстань корінних народів Північної Америки в нижній частині півострова Юкатан в 1847 році, борючись проти панування білих і змішаних рас мексиканців. Уряд Мексики боровся з кривавим повстанням за допомогою жорстоких репресій, але не міг придушити опір до 1901 року.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus