USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Знайшли скелет середньовічного чоловіка, руку якого заміняв ніж
Під час археологічних розкопок на півночі Італії вчені виявили скелет людини, який лежав у могилі в незвичайній позі. На відміну від усіх знайдених скелетів, він згинав праву руку в лікті, а на її кінці, замість кисті, лежав ніж, передає Naked-science.

Археологи відносять знахідку до VI-VIII століть нашої ери. На місці розкопок, які проходили в Ломбардії, дослідники знайшли сотні скелетів, включно з кістками коней і хортів. Але серед останків людей найцікавішим виявився скелет, чия права рука закінчувалася ножем.

За даними фахівців, на момент смерті цій людині було від 40 до 50 років. Його праву руку ампутували за життя на рівні передпліччя. Чому так сталося, сказати складно. Учасниця розкопок Ілля Мікареллі (Ileana Micarelli) з Римського університету Ла Сапієнца висловила кілька припущень:

«Можливо, кінцівку ампутували за медичними показаннями або чоловік зламав її під час падіння. Але з огляду на настрої, які ходили тоді в Лонгобарді, руку можна було втратити і в сутичці»

Подальший аналіз показав, що кістки передпліччя деформувалися згодом через імплантований протез. Крім того, змінам піддалася і ліктьова кістка, очевидно, пошкоджена при протезуванні, яке проходило з явним зусиллям. Деформувалося і плече, на якому з'явилася С-образна дуга, тому що чоловік постійно утримував руку в неприродній позі, коли підводив ніж до зубів. Навіщо він це робив - неясно. Ймовірно, затягував ремені, що фіксують протез, а може, вичищав шматочки їжі в роті. Так чи інакше, археологи помітили, що його зуби сточені і сильно пошкоджені.
Не виключено, що, длубаючись ножем, він заніс у відкриті ранки бактеріальну інфекцію. Проте, судячи з кісткових відмітин, людина довгий час прожила з протезом. Вчені відзначили, що життя з таким пристосуванням в епоху без антибіотиків - диво.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus