USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Знайшли рештки пінгвіна-монстра – він був заввишки з людину і важив до 80 кг
У Новій Зеландії виявили скам’янілі кістки пінгвіна, який, як вважають науковці, мав зріст 1,6 метра і важив до 80 кг.

Вчені поміж собою назвали його пінгвіном-монстром, повідомляє ТСН.

Відкриття нового виду Crossvallia waiparensis, який сягає епохи палеоцену, доповнює список раніше знайдених гігантський тварин новозеландської фауни – папуги, орла, летучої миші, птахів моа та інших пінгвінів.

«Це один з найбільших видів пінгвінів, яких колись знаходили», – каже старший куратор музею Пол Скофілд. – Це дуже особлива знахідка для вод південної півкулі».



Як знайшли пінгвіна-монстра

2018 року палеонтолог-любитель Лі Лав виявив скам’янілості в Північному Кентербері, відтоді їх аналізувала міжнародна група вчених. «Це місце майже унікальне, – розповідає Скофілд. – Це русло річки, що врізається в скелю». Йдеться про місце розкопок, де рештки давніх тварин знаходять від 1980-х років.

Команда, що складалася з кураторів Кентерберійського музею д-ра Пола Скофілда, д-ра Ванеса де П’єтро, та д-ра Джеральда Мейра з Музею природної історії Зенкенберг у Франкфурті проаналізувала кістки і дійшли висновку, що вони належали раніше невідомому виду пінгвінів.

У статті, опублікованій цього тижня в Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology, науковці зазначають, що найближчий родич пінгвіна-монстра – споріднений палеоценовий вид Crossvallia unienwillia, який був знайдений в Антарктиці 2000-го року.

Старший куратор Кентерберійського музею д-р Пол Скофілд каже, що виявлення схожих гігантських тварин у Новій Зеландії й в Антарктиді демонструє тісний наш зв’язок з крижаним континентом.

«Коли види Crossvallia були живі, Нова Зеландія й Антарктида сильно відрізнялися від сьогоднішніх – Антарктида була вкрита лісом, а клімат був набагато тепліший», – говорить він.



Наразі науковців не знають достеменно, чому гігантські пінгвіни зникли з вод Південної півкулі. Найпоширеніша теорія полягає в тому, що це пов’язано зі зростанням конкуренції.

«В Антарктиді та Новій Зеландії не було великих морських конкурентів до прибуття зубатих китів та ластоногих (тюленів) через багато мільйонів років», – розповів ВВС автор нового дослідження Джеральд Мейр.

Тож, на його думку, вимирання гігантських пінгвінів, пов’язане зі зростанням цих конкурентів. Втім, точні причини зникнення гігантських пінгвінів все ще обговорюються.

Чому пінгвіни були такими великими

Вважається, що пінгвіни стали такими великими, оскільки великі морські плазуни зникли з океанів, приблизно в той самий час, коли зникли й динозаври.

«Тоді протягом 30 мільйонів років був час гігантських пінгвінів», – вважає Скофілд. – Ми вважаємо, що тоді тварини розвивалися дуже швидко. Температура води навколо Нової Зеландії була ідеальною, близько 25 градусів Цельсію у порівнянні з 8 градусами Цельсію зараз».



На думку дослідників, ступні в гігантського пінгвіна, ймовірно, відігравали більшу роль у плаванні, ніж у сучасних пінгвінів. Ймовірно, він мешкав у водах навколо Нової Зеландії разом з гігантськими черепахами, кораловими поліпами та дивними на вигляд акулами.

Прикметно, що найбільший вид, що існує нині – імператорський пінгвін. Він виростає приблизно до 1,2 метра заввишки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus