USD 41.50 41.88
  • USD 41.50 41.88
  • EUR 41.60 41.88
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Знайдений в Помпеях давньоримський фастфуд відтворили у 3D
Виявлену при розкопках в Помпеях «лавку фастфуду» тепер можна побачити у майже первозданному вигляді в 3D. Іспанський вчений реконструював історичну пам’ятку за допомогою сучасних комп’ютерних технологій.

Про це повідомляє 24Техно з посиланням на PAR ARQUEOLOGÍA Y PATRIMONIO VIRTUAL.

Автор роботи Пабло Реско попереджає, що це не точна реконструкція. Вона зроблена не на основі археологічних планів і точної документації розкопок, а на основі фотографій термополія з Помпеїв.

Що відомо про термополій

Термополій – це давньоримські заклади харчування, або бари, які будувалися таким чином, щоб їхні прилавки виходили на вулицю. В такі прилавки вбудовували великі чани з водою, яку потім підігрівали на вогні внизу. На цих чанах розігрівали їжу для відвідувачів.

Проєкт 3D-реконструкції був виконаний як ілюстрація до навчального курсу про віртуальну реставрацію для університету Аліканте. Завдання не полягало в тому, щоб відтворити конкретний термополій. Ця реконструкція дозволяє зрозуміти, як могла б виглядати римська таверна. Автор показав на відео, як проходив процес реконструкції.

Як виглядав термополій у Помпеях
«Прилавки могли бути прикрашені багатими картинами, на деяких з яких зображені сцени, що відбуваються в самій таверні. Крім того, в цих місцях можна знайти амфори та інші керамічні посудини, склянки, тарілки, глечики, продукти, багато з яких можна було б підвісити на дерев’яних решітках, розташованих у верхній частині. Але є елементи, які не були відтворені з урахуванням еталону, наприклад тротуар, оскільки у нас не було історико-археологічних даних, від яких ми могли б відштовхуватися», – розповів автор.
Знахідка була частково розкопана ще у 2019 році. Археологам відкрився об’єкт віком у дві тисячі років, раніше похований під багатометровим шаром попелу і вулканічних порід після виверження Везувію у 79 році нашої ери.

Прилавок прикрашений кольоровими фресками із зображеннями качок і півня, які, імовірно, служили для залучення уваги відвідувачів і могли натякати на асортимент страв. Фрески досить добре збереглися до наших часів. У місті були десятки таких «забігайлівок», що свідчить про поширену практику продавати їжу на винос в Римській імперії – як правило в таких закладах не було місць для сидіння; відомо лише про одну знахідку з сидячими місцями. Так добре збережених ресторанів у Помпеях ще не знаходили.

Серед інших збережених фресок можна побачити німфу на коні в підводному царстві і собаку на повідку.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus