USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Зміна клімату стає причиною зникнення рідкісного делікатесу
Пекельна спека, посуха, лісові пожежі, шкідники та хвороби можуть знищити чорні трюфелі назавжди.

Вчений Пол Томас ніколи не забуде мить, коли він вперше відкрив пакет з трюфелями, замовленими з Франції. «Як тільки я відкрив пакет, цей аромат просто заповнив мій будинок», – говорить Томас, інформують Економічні новини.

Томас – пристрасний фанат трюфелів. Він їх вирощує. Він додає їх в усі страви. Він навіть допомагає організувати щорічний фестиваль трюфелів в долині Напа. Томас, академік факультету природничих наук Університету Стірлінга, вивчає трюфелі з початку 2000-х років. До його жаху, останні дослідження показують, що це дороге задоволення для гурманів – зокрема, Tuber melanosporum, вид чорного трюфеля, може зникнути з Південної Європи до кінця цього століття. Причина – зміна клімату. Пекельна спека, посуха, лісові пожежі, шкідники та хвороби загрожують знищити трюфелі назавжди.

Для тих, хто ніколи не відчував вишуканого задоволення від дегустації, французький гурман 18-го століття Жан Антельм Бріллат-Саварин описав трюфель як «діамант кухні» – можливо, через його смаку і його вартості. Згідно з дослідженням, чорні трюфелі зазвичай продаються за ціною близько 600 доларів за фунт.

«Так, трюфелі дуже дорогі, але вони того варті», – говорить доктор Колін Поттс з університету Колумбії. Світ без трюфелів, сказав Поттс, «буде кулінарної катастрофою».

Співавтор дослідження Ульф Бюнтген з Кембриджського університету приєднався до Томасу для прогнозування наслідків зміни клімату. Безперервні посухи і пекельна спека можуть бути фатальними для трюфелів, «і тривалість, частота та інтенсивність таких подій збільшуються через зміни клімату», – сказав Томас. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science of Total Environment.

Дослідники збирали дані про виробництво трюфелів за три десятиліття в Італії, Франції та Іспанії і порівняли його з даними про температуру і опадах для прогнозування майбутніх наслідків зміни клімату. «Результати нас здивували», – сказав Томас. Зміна клімату може завдати шкоди чорноземам, у Франції, які особливо чутливі до спеки і посухи в кінці весни і літа.

Томас сказав, що, ймовірно, все ще будуть райони, де погода залишається досить сприятливою, щоб вирощувати чорні трюфелі. Крім того, «деякі наслідки зміни клімату можуть бути запобігти ирригацией, але, на жаль, це навряд чи зможе врятувати ситуацію».

Протягом багатьох років мисливці за трюфелями використовували свиней, щоб знаходити рідкісні і дорогі делікатеси, які ростуть під землею в лісах. Однак сьогодні, за словами Томаса, більше 90 відсотків трюфелів вирощується у Франції, і їх збирають навчені собаки, а не свині.

Трюфелі не просто приносять дохід виробникам. Вони також є багатим джерелом культурного натхнення. Є трюфельні музеї, ринки трюфелів, суспільства і ритуали, які розвиваються навколо трюфелів, наприклад, французьке Confrérie de la Truffe Noire – Братство трюфеля. Ці гриби займають особливе місце як для виробників, так і для гурманів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus