USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 41.95
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Зірки ні при чому: звідки беруться гігантські чорні діри
Згідно з новим дослідженням, не всі надмасивні чорні діри можуть з’являтися внаслідок знищення зірок. Вчені припускають, що ці гігантські загадкові об'єкти сформувалися ще на ранньому етапі розвитку Всесвіту, пише Новое время.

Попри свою значимість для науки, чорні діри досі залишаються білою плямою для вчених. Пару місяців тому астрономи, що працюють над проектом Event Horizon Telescope, опублікували фото кордонів чорної діри в центрі галактики M87. Проте, фахівці з усього світу не мають єдиної думки з приводу формування і розвитку чорних дір.

Найбільш популярною є теорія про те, що надмасивні чорні діри з'являються внаслідок смерті величезних зірок: під дією гравітації їх ядра стискаються і зірка по суті поглинає сама себе, перетворюючись в надзвичайно важкий об'єкт з сильним гравітаційним полем.

Але, днями, представники Університету Західного Онтаріо опублікували роботу, згідно з якою зірки взагалі можуть не брати участь в створенні надмасивних чорних дір. Як пише Engadget,автори дослідження Шантану Басу і Арпан Дас припускають, що гігантські чорні діри створювалися «дуже, дуже швидко протягом дуже, дуже коротких проміжків часу», після чого їх формування припинилося.

Басу і Дас вважають, що відомі нам надмасивні чорні діри могли з'явитися не через смерть зірок, а самі собою, на етапах раннього розвитку Всесвіту.

«У надмасивних чорних дір був короткий період часу, коли вони могли швидко рости, а потім, в якийсь момент, через усю радіації у Всесвіті, яку створювали інші чорні діри і зірки, їх формування зупинилося», - кажуть автори роботи.

Сьогодні вчені припускають, що надмасивні чорні діри, які вчені виявили протягом останніх кілької десятків років, з'явилися через 800 млн років після Великого вибуху. Ця гіпотеза ускладнює наше розуміння того, як розвиваються чорні діри.

Нове відкриття астрофізиків із США може пояснити, як з'явилися надмасивні чорні діри на самому початку розвитку Всесвіту, і що з ними відбувалося пізніше.
Коментарів: 1
Анонім Показати IP 30 Червня 2019 10:42
Яка тяжка праця в цих вчених,через пів року буде ще новіша версія,головне щоб спиртне не подорощало

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus