USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.75 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Життя на Землі прискорило обертання планети, - вчені
Земля обертається навколо власної осі за 24 години, але раніше наша планета оберталася з періодом всього лише 2-3 години. З часом обертання планети сповільнилося через так званне "припливне гальмування", викликане дією гравітації з боку Місяця і Сонця. Однак, як вважають учені на чолі з Калебом Шарфом (Калеб Шарф), завідувачем кафедрами астробіології Колумбійського університету, США, частково компенсувати цей гравітаційний вплив, затримуючи рух, здатна атмосфера планети.

Під дією випромінювання сонячних променів на денній поверхні Землі атмосфера нагрівається і стає менш щільною, тоді як на нічній, холодній стороні планети щільність атмосфери підвищена. Це створює "ручку" для гравітаційного впливу, завдяки яким, як вважають Шарф та його колеги, відбувається затримка гальмування обертання Землі гравітацією Місяця.

Склад атмосфери планети може впливати на швидкість її нагрівання та охолодження. Наприклад, озон, що утворюється з кисню під дією ультрафіолетового випромінювання, добре засвоює сонячне світло і допомагає "підігріти" планету. Тому кисень, що виділяється гіпотетичними життєвими формами, які населяють екзопланету, може бути перетворений в озон, який, змінюючи режим нагріву атмосфери планет батьківської зіркою, покаже той самий вплив на швидкість обертання планети, трохи прискоривши її обертання навколо власної осі, передбачає Калеб.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus