USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Земля стала важчою вдвічі: вперше все, що виробила людина, перевищило вагу всього живого
У розвитку життя на Землі настав історичний момент.

2020 року все, що виробило людство на планеті, за своєю вагою перевищило загальну біомасу Землі.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на Nature.

Маса всього виробленого людиною подвоювалася кожні 20 років за останнє століття. На початку двадцятого століття вона становила лише 3% біомаси. Вчені говорять, що ці дані показують вплив людини на Землю. Йдеться про пластик, будівлі, вулиці і машини.

Під біомасою розуміється все живе, включаючи гриби і бактерії, сказав Рон Міло з ізраїльського інституту Вейцмана. Група під його керівництвом оцінила глобальні зміни ваги біомаси і ваги всього виробленого людиною від 1900 року.

Результат шокує – в той час як біомаса з кожним роком скорочується, антропогенна маса стрімко збільшується. Щорічно людство виробляє 30 гігатон штучних об’єктів. Це означає, що кожного тижня на Землі виникає штучна маса, яка дорівнює вазі однієї людини.

Якщо тенденція збережеться, 2040 року антропогенне маса складе від двох до трьох тератон. Ці дані свідчать про те, що ми вже перебуваємо в антропоцені, «столітті людини», хоча геологи поки з цим не згодні.

Одночасно зі зростанням штучної маси на Землі рослинна маса після першої сільськогосподарської революції скоротилася вдвічі і становить зараз одну тератонну. Причиною такого розвитку стало сільськогосподарське використання землі і вирубки лісів. Рослини складають 90% всієї земної біомаси, на другому місці гриби і бактерії. Людство займає тільки 0,01%.

Вчені констатують, що зростання виробництва різних об’єктів на Землі привело до зміни співвідношення між штучною та біологічною масою.

Дослідники зауважують, що визначити точний момент, коли ці дві маси зрівняються, досить складно, тому їхній прогноз має дельту у 6 років.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus