USD 41.50 41.90
  • USD 41.50 41.90
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Збереглися навіть фрески: в іспанському барі під час ремонту виявили лазні XII століття
В іспанському місті Севілья під час проведення ремонту в популярному барі Cervecería Giralda були виявлені залишки арабських лазень або хамаму XII століття.

З’ясувалося, що на початку 1900-х років архітектор Вісенте Травер перетворив старовинну будівлю на готель, таким чином приховавши і зберігши лазню, побудовану в XII столітті.

Господарі бару вирішили зробити ремонт через пандемію коронавірусу. Робочі знайшли високоякісні фрески, унікальні для Іспанії та Португалії. Знахідка стала великим сюрпризом, оскільки всі раніше думали, що ця споруда була не чим іншим, як «стилізацією в неомавританському стилі».

«Найголовніше, що ми усвідомили, що лазня була повністю пофарбована зверху до низу високоякісним геометричним орнаментом. Малюнки виконані червоною вохрою на білому, а на стінах і стелях збереглися великі фрагменти. Це єдина збережена арабська лазня з автентичним декором; до сих пір єдині відомі зразки мали фарбу тільки на плінтусах», – говорить Альваро Хіменес, археолог, який керував роботами.

«Це було повною несподіванкою. Це важливе відкриття, яке дає нам уявлення про те, як могли виглядати інші лазні в цей період, особливо в Севільї, яка була однією з двох столиць імперії разом з Марракешем», – додає археолог Фернандо Аморес.

Перші дослідження під підвісними стелями в Cervecería Giralda – одному з найпопулярніших місць в історичному центрі Севільї – допомогли виявити кілька різних видів світлових люків. Це відкриття привело до зовсім іншого підходу до роботи з реконструкції будівлі, яка стала зосереджуватися на повному відновленні арабських лазень.

Основний простір закладу, де розташована барна стійка, колись був теплою кімнатою хамаму, площею 6,70 квадратних метра з восьмикутною склепінчастою стелею на чотирьох колонах. Одна сторона відкривається в прямокутну кімнату з циліндричним склепінням шириною 4,10 метра і довжиною 13 метрів, яка колись служила холодною кімнатою для лазні. Кухонна зона – це те місце, де повинна була бути гаряча кімната, хоча єдиний залишок – це частина арки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus