USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Завдяки штучному інтелекту розшифрували початок рукопису Войнича
Протягом декількох століть вчені не могли навіть визначити, якою мовою написаний рукопис Войнича. Недавні дослідження дали відповідь на це питання.

За допомогою штучного інтелекту вдалося визначити мову манускрипту Войнича і перевести перше речення. Про таке відкриття заявили канадські вчені, повідомляє "Корреспондент" з посиланням на Radio-Canada.

Над древнім документом працювали фахівці з лабораторії штучного інтелекту Альбертського університету.

При визначенні мови документа вони взяли за основу Загальну декларацію прав людини, яка переведена на 380 мов. Розроблений ученими алгоритм показав, що мовою манускрипту є іврит. При цьому він зашифрований: голосні були пропущені, а порядок букв в словах змінений.

Отримані результати говорять, що перше речення документа перекладається як "Вона дала рекомендації священику, главі дому, мені, і людям".

Також в перекладеному фрагменті зустрічаються поняття, які можуть відповідати словам "світло", "вогонь", "повітря" і "фермер".

Нагадаємо, манускрипт Войнича це середньовічна працю, написаний в XV столітті невідомими авторами. Рукопис містить також малюнки невідомих на Землі рослин і тварин. Розшифрувати її дослідники намагаються вже кілька сотень років, проте мова манускрипту нікому невідома. Артефакт виявив антиквар Вільфрід Войнич в стародавньому південно-європейському замку Вілла Мондрагоне. У той же час існує версія, що манускрипт Войнича це містифікація.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus