USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.70 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Завдяки давньому бурштину вчені дізналися, якого кольору були комахи часів динозаврів. Фото
Китайські палеонтологи визначили, який вигляд та колір мали комахи, які жили майже 100 мільйонів років тому, завдяки знайденому у Мьянмі давньому бурштину.

Про це повідомляє ТСН.

Зразки зберігалися в бурштині протягом 99 мільйонів років, тож вченим вдалося побачити, якого кольору були комахи, що жили ще за існування динозаврів, а також визначити, якою була їхня поведінка та екологія у глибокому геологічному минулому.

Одна з причин, чому так важко дізнатися колір доісторичних істот, пов’язана з тим, що від них залишилося – скам’яніла кістка не може передати, якого кольору була істота. Але останнім часом вчені розробляють пігменти зі скам’янілих пір’їн, або, в разі останнього дослідження, використали бірманський бурштин.

«Тип кольору, що зберігається в бурштинових скам’янілостях, називається структурним кольором. Поверхнева наноструктура розсіює світло з певною довжиною хвилі і виробляє дуже інтенсивні кольори. Цей механізм відповідає за багато кольорів, які ми знаємо з нашого повсякденного життя», - розповідає палеонтолог Пань Яньхун з Китайської академії наук.

Команда зібрала 35 зразків бурштину, що містять древніх комах. Переважна більшість зразків були або з осами-зозулями (сімейство Chrysididae), або осами-хальцидами (частина надсемейства Chalcidoidea). Істоти в бурштині демонстрували свої металеві блакитно-зелені, жовтувато-зелені, пурпурово-сині або навіть яскраві зелені тіла.

Цікаво, що оси-зозулі в бурштині були майже того ж кольору, що і оси-зозулі, які існують сьогодні.

«Колір, що відображається скам'янілостями, часто може вводити в оману, тому що тонкі наноструктури, відповідальні за фарбування, можуть бути змінені під час скам'яніння. Однак первісний колір скам'янілостей можна відновити за допомогою теоретичного моделювання», - розповідають дослідники.

Після прорізування екзоскелету двох живих ос і однієї порівняно з тьмяною скам'янілістю вони виявили, що в останньому кутикулярні структури, які створюють структурні кольори, пошкоджені. У різнокольорових скам'янілостях збереглися екзоскелети комах і наноструктури, що розсіюють світло.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus