USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Завбільшки з курку. Вчені знайшли кістки найстарішого хижого динозавра в Уельсі
Британські палеонтологи описали на території нинішнього південного Уельсу новий вид динозаврів, які походили віддалено з родинни Tyrannosaurus rex, але при цьому були розміром з курку.

Маленький хижий динозавр жив понад 200 млн років тому, пише НВ.

Він спочатку вважався частиною іншої групи динозаврів, але тільки тепер вчені зрозуміли, що це абсолютно новий вид - Pendraig milnerae.

Це був хижий динозавр меншого розміру з довгою вузькою мордою, характерний для пізнього тріасу і ранньої юри. Цей вид є найстарішим з відомих динозаврів-тероподів, які були виявлені у Великій Британії.

Його назва пов’язана з його валлійським походженням, а також і з Анжелою Мілнер, палеонтологом, яка сама назвала безліч нових видів, але померла в серпні 2021 року. Динозавр приєднався до ряду інших видів, таких як Veterupristisaurus milneri, які також носять її ім'я. Сюди входить і вид динозаврів-спинозаврів, Riparovenator milnerae, який недавно був названий на її честь.

Pendraig milnerae — найдавніший з відомих динозаврів-тероподів, виявлених в Великій Британії. Вважається, що його невеликий розмір може бути пов’язаний з тим, що кістки належать молодій особини. Доросла тварина могло вирости більше, ніж зразок, виявлений в Уельсі, але цю версію можна буде підтвердити тільки тоді, коли вдасться знайти інших представників того ж виду.

Ще більше це ускладнюється його ймовірним місцем існування, яке, як вважають, було острівним архіпелагом. Види, що мешкають на островах, часто стають меншими через обмеження ресурсів, доступних для них, а також через відсутність більших хижаків. Цей процес зменшення називають острівною карликовістю.

Через це було багато незрозумілостей щодо точної ідентичності динозавра.

Скам’янілості молодих тварин часто не демонструють всіх типових рис, які допомагають відрізнити один вид від іншого. У випадку з цим динозавром, то це викликало багато плутанини протягом багатьох років, оскільки вчені 1990-х років спочатку описували його як різновид Syntarsus.

Тепер дослідники сподіваються глибше вивчити життя P. milnerae і умови, в яких він жив, щоб довести, чи був його розмір результатом проживання на острові.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus