USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Затоплене місто, якому 6000 років, знайшли у Чорному морі
13 Листопада 2020 10:19
0
Затоплене доісторичне місто, знайдене на дні Чорного моря, виявилося старшим за піраміди Хеопса.

До такого висновку прийшли вчені, дослідивши виявлене ще у другій половині ХХ століття стародавнє городище на чорноморському узбережжі Болгарії.

Підводні археологи встановили, що йому майже 6 000 років, повідомляє Урядовий кур'єр. А значить, люди проживали в цьому районі за 1 500 років до будівництва піраміди Хеопса в Єгипті.

Що відомо про затоплене поселення біля узбережжя Болгарії?

Вперше археологічні сліди затопленого доісторичного поселення на березі Чорного моря, недалеко від гирла річки Раптом на південному сході Болгарії, були знайдені в 1970-х роках. У 2017-2019 роках представники міжнародної групи археологів з проєкту Black Sea MAP досліджували це місце і заявили, що поселення відноситься до епохи ранньої бронзи, а його вік становить близько 5 000 років.

Однак під час останньої підводної археологічної експедиції, яка проходила у вересні 2020 року, фахівці Центру підводної археології з болгарського міста Созополя заново оцінили руїни під водою. Вони встановили, що поселення було заселене вже 6 000 років тому. А значить, воно відноситься до мідному віку, або енеоліту, – періоду IV-III тисячоліття до н. е., який характеризується використанням мідних знарядь.

Як розповів радіо «Вільна Європа» археолог Калин Дімітров, у 2020 році фахівцям вдалося знайти на місці поселення артефакти часів мідного віку, а також встановити, що саме поселення на момент свого існування перебувало повністю на суші. Про це свідчить той факт, що матеріали були виявлені в шарі, типовому для наземного середовища.

Археологи встановили, що в поселенні постійно проживали люди. А в VI столітті до нашої ери на цьому місці знаходився порт. Останні відкриття фахівців також допомогли пролити світло на зміни клімату, які відбувалися в цьому регіоні. Так, близько 5 000 років тому рівень води в Чорному морі був на п’ять метрів нижче, ніж зараз. Археологи встановили, що спочатку поселення повністю перебувало на суші. Однак рівень моря швидко піднявся і жителям довелося будувати будинки над водою на дерев’яних палях.

Що стосується античного порту, то, як припускають вчені, він міг бути свого роду воротами в долину річки Раптом, яка в той час була родючим і багатим регіоном. Дослідники вважають, що порт міг бути частиною території, яку контролювала давньогрецька колонія Аполлонія Понтіка. На даний момент на її місці знаходиться сучасне місто Созополь.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus