USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Зараз і 30 років тому: як зникають льодовики в Ісландії
Льодовик Скафтафедльсйокутль – це відріг Ватнайокутль, найбільшого льодовика Європи.

У 1989 році фотограф Колін Бакстер відвідав льодовик під час сімейного відпочинку і сфотографував цю місцевість.

Син Коліна, доктор Кіран Бакстер, повернувся до льодовика 30 років потому. Про це повідомляє News Україна.
2020
2020
1989
1989

Льодовик різко відступив: за оцінками вчених, внаслідок зміни клімату він зменшився приблизно на 400 квадратних кілометрів, що приблизно дорівнює половині площі Києва.

«Я виріс, відвідуючи ці дивовижні місця, і успадкував розуміння тихої сили цих пейзажів», – сказав доктор Кіран Бакстер, викладач Університету Данді.

«Особисто для мене жахливо бачити, як вони так різко змінюються за останні кілька десятиліть. На перший погляд, масштаби кліматичної кризи часто залишаються значною мірою непомітними, але тут ми можемо ясно бачити серйозний характер ситуації, яка зачіпає всю земну кулю», – зауважив доктор Бакстер.
Колін та Кіран Бакстери дивляться на знімки, які показують, наскільки змінилися льодовики за 30 років
Колін та Кіран Бакстери дивляться на знімки, які показують, наскільки змінилися льодовики за 30 років

У всьому світі льодовики вважаються одними з найбільш наочних індикаторів потепління клімату. За даними американських вчених, з 1980 року льодовики в середньому втратили приблизно 24-метровий шар льоду.

Виміряти фактичне скорочення льодовиків в глобальному масштабі складно, оскільки на швидкість танення впливає низка факторів, такі як висота, опади, вплив вітру та сонячне світло.

Вік льодовиків також сильно відрізняється. Деяким лише кілька століть, тоді як інші існують сотні тисяч років. Тривале існування льодовиків дає цінну інформацію про клімат в минулому і про те, як поточна ситуація співвідноситься з минулими подіями.
Зображення льодовика Брейдамеркурйокулл, зроблені у 1989 р. (вгорі) і в 2019 р. (внизу), показують, скільки льоду було втрачено за цей період
Зображення льодовика Брейдамеркурйокулл, зроблені у 1989 р. (вгорі) і в 2019 р. (внизу), показують, скільки льоду було втрачено за цей період

Вчені просвердлюють лід льодовиків і витягують «серцевину». Ця серцевина забезпечує нас інформацією про клімат в минулому.

Аналізуючи компоненти льоду, такі як бульбашки повітря всередині льоду, дослідники можуть отримати враження про атмосферу у минулому, кількість CO2 в повітрі, коливання температури, рослинність. Це дозволяє вченим скласти картину клімату в минулому, того, як він змінився і чого ми можемо очікувати в майбутньому.

Загибель льодовиків у всьому світі стала подвійним ударом. Окрім того, що регіони втрачають життєво важливі джерела питної води і зрошення для сільського господарства, світ назавжди втрачає цінну наукову історію клімату планети.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus