USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Западина Данакіль – найекстремальніше місце на Землі
Вчені дійшли до висновку, що найбільш екстремальне місце на Землі, умови в якому можна порівняти з інопланетними, знаходиться в Ефіопії в Данакільській западині, розповідає ресурс Meteoprog.

Група науковців з Іспанії почала вивчення западини Данакіль. На сьогодні це малодосліджене місце на нашій планеті викликає чималий інтерес.


В Данакіль існує щонайменш три екстремальні екосистеми. Показники температури повітря вагаються в межах +30…+42ºС. Повітря насичене парами хлору, який може «спалити легені». Мікроорганізми, які виживають в таких екстремальних умовах – унікальні.

Западина виникла в результаті зіткнення трьох тектонічних плит. В середині постійно йдуть активні вулканічні процеси, тому це найжаркіше місце на Землі.

Вода, яка потрапляє в западину, проходить через розпечені потоками лави, гірські породи. Таким чином, вона насичується різноманітними неорганічним сполуками і перетворюється на екстремальний хімічний коктейль.

Згідно з попередніми дослідженнями, в западині існує три середовища існування, заселені різноманітними бактеріями-екстремофілами. Одне середовище це майже окріп, температура води близько 90 ºС, насичена сіркою, тому має яскраво-жовте забарвлення. Друге середовище формується при температурі 40ºС, тут переважають солі міді. В третьому практично немає води, воно являє собою своєрідний ліс з відмерлих грибів, створених солями заліза.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus