USD 40.95 41.35
  • USD 40.95 41.35
  • EUR 41.20 41.50
  • PLN 10.50 10.67
Світ вражає: Закон не передбачає призначення керівників навчальних закладів за контрактом
Спілкування з багатьма депутатами міських рад спонукає написати роз'яснення щодо порядку призначення керівників навчальних закладів, що є комунальною власністю.

Практично скрізь, де мені доводилося проводити навчання депутатів, керівники навчальних закладів призначені з порушенням встановленого чинним законодавством порядку. І там, де депутати після проведених з ними навчань намагаються виправити ситуацію, їм чиниться шалений опір.

Про це на своїй сторінці у мережі Фейсбук опублікував Борис Руснак.

Отже, яка склалася практика з призначенням керівників навчальних закладів? Їх призначає начальник відділу чи управління освіти міської ради за погодженням з міським головою і трудовий договір укладається у виді контракту. Що не так?

По-перше, стаття 21 Кодексу законів про працю України визначає, що (цитую) "Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України." Звертаю увагу на останнє речення - Сфера застосування контракту визначається законами України. Іншими словами, трудовий договір у вигляді контракту застосовується тільки до тих категорій працівників, для яких це прямо передбачено відповідним законом.

Закон України "Про освіту", який регулює порядок призначення керівників навчальних закладів, що є комунальною власністю, не передбачає застосування контракту. Отже, з ними має укладатися бестроковий трудовий договір, застосування контракту є незаконним.

Крім того, статтею 20 згаданого закону передбачено, що (цитую) "Керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються органом відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування." Тобто у місті - це призначення здійснює начальник відділу чи управління освіти міської ради за попереднім погодженням з міською радою, а не міським головою, бо міський голова не є органом місцевого самоврядування, він є посадовою особою.

Так що, панове, звільніть директорів шкіл від "трудової короткострокової повинності" і поверніть їм право спокійної роботи без оглядки на закінчення терміну контракту.
Коментарів: 7
123 Показати IP 18 Квітня 2016 12:25
А хто буде відповідати за втрачене здоров'я директорів перед кожним продовженням цього незаконного "контракту" ?
Андрій Показати IP 18 Квітня 2016 12:40
Порушення, що допускаються, потрібно швидко, якісно усувати. З огляду на запит громади міста у прозорому призначенні керівників загальноосвітніх навчальних закладів та з урахуванням думки громадянського суспільства, що існує сьогодні, депутатам міської ради, як представникам жителів територіальної громади, варто зосередити свою увагу на прозорості у призначенні керівників навчальних закладів з трансляцією у ЗМІ, а також усунути порушення норм КЗпП у частині укладення трудового договору з керівниками вищевказаних установ.
Микола Ярославович Показати IP 18 Квітня 2016 15:23
Треба тримати керівників освітніх закладів за вуздечку, щоб "правільно" на виборах голосували.
вапвап Показати IP 18 Квітня 2016 18:57
правильно. Повина громада вибирати директорів. Ато перегибають палку вже у всьому.
педагог Показати IP 19 Квітня 2016 13:52
А коли будете гнати вже директорів-хабарників колишніх совдеповців,яких призначали по указці зверху партйних чиновників.візьміть 17 школа,давно пора гнати цього Маха вже накрав досить,Партія рульовий закінчилася може досить бути тираном для всіх учнів і учителів.Вілу підлеглі збудували,машин накупував.дачу збудував,що ще мало.Пора ставити молодь,щоб вносила щось нове у школу, а трухлядь гнати в три шиї.
123 Показати IP 19 Квітня 2016 21:21
ну іде справеливість? вчителя на контракт можна а директора ні? вчитель теж хоче "право спокійної роботи без оглядки на закінчення терміну контракту"
555 Показати IP 24 Квітня 2016 07:37
До приходу Маха 17школа була найкращою у мікрорайоні, а це г-о її спочатку пропило, потім розігнал о кращих вчителів,попризначав таких заступників,що в рот йому заглядають і своєї думки не мають.Вчителів,що мали сміливість,щось сказати проти -повиїдав. Тепер діти, батьки яких закінчували 17 школу минають її 10 дорогою.Це самодур і тиран для батьків і учнів.Завуч- бувший історик-тепер тренер-футболіст.Цікаво. чи бачив хтось з міськвно, як вони уроки проводять-непроводять? Хай би в учнів,яким "повезло" вчитись у цих горе-вчителів,розпитали!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus