USD 41.50 41.95
  • USD 41.50 41.95
  • EUR 41.65 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Загублений єгипетський артефакт віком 5000 років випадково знайшовся в коробці для сигар в університеті
Помічниця куратора колекції Абердинського університету (Шотландія) Абір Еладані випадково знайшла єгипетський артефакт віком 5000 років: він лежав у коробці для сигар. Досі цей артефакт – один із трьох, знайдених у піраміді Хеопса – вважався загубленим.

У 1872 році британський інженер Веймман Діксон під час дослідження піраміди Хеопса – єдиного стародавнього чуда світу, що збереглося дотепер, – знайшов три артефакти, які нині називають «Діксоновими реліквіями».

Дві з них – м’яч і гачок – нині перебувають у Британському музеї. А третя – шматок кедрового дерева – вважалася зниклою останні 70 років. Навіщо вона була потрібна стародавнім єгиптянам, ми не знаємо й досі. Але її дослідження могло б допомогти дізнатися більше про ті часи.

У 2001 році виявили свідчення того, що згаданий шматок дерева у 1946-му передала фонду Абердинського університету донька Джеймса Ґранта – знайомого Діксона, із яким він разом досліджував піраміду Хеопса. Але відтоді про нього не було відомо.
Піраміда Хеопса, одне із семи стародавніх чудес світу, розташована на західному березі Нілу
Піраміда Хеопса, одне із семи стародавніх чудес світу, розташована на західному березі Нілу

Знайти загублений артефакт випадково вдалося помічниці куратора колекції артефактів Абердинського музею Абір Еладані. За збігом обставин, вона сама родом із Єгипту й десять років працювала там у музеї.

Дівчина переглядала експонати азійської колекції і випадково виявила там коробку для сигар, на кришці якої намальований колишній прапор її країни. У переліку експонатів азійської колекції коробки не було – але знайшлася вона в єгипетській.

«Колекція університету численна – десь сотні тисяч експонатів. Тож шукати його (артефакт – ред.) було наче пошук голки в копиці сіна. Повірити не могла, коли зрозуміла, що ховалося всередині тієї невинної на вигляд коробки», – ділиться враженнями Еладані.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus