USD 41.30 41.70
  • USD 41.30 41.70
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: Загублений храм: в Африці розкопали руїни середньовічного собору
Археологи, що працюють в Донголі (Судан), виявили залишки найбільшої церкви, відомої в середньовічній Нубії.

Ця будівля могла бути резиденцією архієпископа, який керував територією близько 1000 км уздовж Нілу, між 1-м і 5-м порогами, розповіли польські археологи.

Польські археологи працюють тут з 1964 року, продовжуючи дослідження, започатковані професором Міхаловським. З 2018 року робота в Донголі ведеться в рамках гранту Європейської дослідницької ради (ERC).

Професор Артур Облуській, керівник експедиції в Донголі і директор Польського центру середземноморської археології Варшавського університету (PCMA UW), сказав, що це відкриття змінює наші знання про саме місто.

У 2021 року археологи очистили стіну церкви разом з прилеглою стіною і куполом великої гробниці. Будівлі розташовані в самому центрі міста. Стіни апсиди, яка була найсвятішим місцем у церкві, прикрашені розписами із зображенням двох рядів монументальних постатей. Це найбільша апсида, виявлена на сьогодні в Нубії: її діаметр становить 6 м.

«Якщо наші оцінки, засновані на відомих розмірах, підтвердяться, це найбільша церква, виявлена досі в Нубії. Розмір важливий, але також і розташування будівлі – в самому центрі», – каже керівник експедиції.

Археологи припускають, що, як і в Фарасі, велика церква в Донголі служила собором, поруч з яким була споруджена гробниця, ймовірно, єпископа. Ця будівля протягом століть впливалв на релігійну архітектуру Нубії.

Нещодавно виявлена будівля стоїть в центрі цитаделі та оточена стіною висотою близько 10 м і товщиною 5 м. Розкопки показали, що це було серце всього королівства, оскільки всі виявлені там споруди мали монументальний характер: церкви, палац і великі вілли, які належали церковній і державній еліті.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus