USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Загадки покинутих міст світу, які раптово стали безлюдними. Фото
Стародавні міста приховують не одну таємницю.

Чому вони раптово стали безлюдними? 2+2 презентує підбірку міст світу, які окрім архітектурних шедеврів зберегли для нас безліч загадок.

Чичен-Іца, Мексика

Одне з найбільших міст цивілізації майя, засноване в V-VI столітті. В результаті розкопок на території міста було виявлено безліч архітектурних пам’яток. Зокрема, знамениті піраміди Чичен-Іци, які чудово збереглися. Найбільшою серед них є Храм Кукулькана – піраміда з 9 ступенів, яка досягає 24 метрів.

У 1194 році жителі покинули його з невідомих причин. На жаль, іспанські завойовники знищили величезну кількість манускриптів майя, тому археологам не вдається з’ясувати справжню причину занепаду великого міста.



Меса-Верде, США

Навколишні пейзажі подарували цьому місту мальовничу назву, що в перекладі з іспанської означає «Зелений стіл». Це найбільший археологічний заповідник в Сполучених Штатах. В першу чергу він цікавий скельними житлами, в яких близько тисячі років тому жили індіанці племені анасазі. Індійські будови ділилися на цілі села, які знаходилися на вершині гір. А деякі житлові приміщення складалися з чотирьох рівнів та десятків кімнат.

Анасазі повністю зникли з Меса-Верде у XV столітті. Причини, чому люди покинули свої будинки, до наших днів залишаються невідомими. Існує лише припущення, що в цьому винна тривала посуха.



Паленке, Мексика

Це найбільші руїни стародавнього міста племені майя, яке у першому столітті до нашої ери збудував король Пакаль. Тут виявлено більше тисячі будівель, але детально вивчена і відновлена лише частина з них. Візитівка Паленте – Храм написів, названий так через велику кількість ієрогліфів на сходах, стінах і колонах.

Місто не зруйноване війною чи землетрусом, але до 900 року життя у ньому зникло. Що стало причиною занепаду Паленке, поки що для усіх таємниця.



Мохенджо-Даро, Пакистан

Місто-сучасник Стародавнього Єгипту і Месопотамії, а також одне з перших міст Південної Індії. Виникло Мохенджо-Даро близько 2600 року до нашої ери, і для того часу мало ідеальне планування міста.

Місто процвітало майже тисячу років, але життя у ньому раптово зупинилося. Дослідження Мохенджо-Даро підкинули ще більше загадок: у стародавньому поселенні знайшли розплавлений пісок, який перетворився на зелену склоподібну масу.

Температура, необхідна для перетворення піску в скло, на Землі природним чином не виникає. Що ж сталося з цим містом ніхто не знає. Але вчені припускають, що Мохенджо-Даро – перше місто в історії нашої планети, яке зазнало ядерного бомбардування.



Мачу-Пікчу, Перу

Легендарне «місто в небесах», одне з семи чудес світу, яке побудували інки в середині XV століття. Воно складається з приблизно двохсот споруд різного призначення: житлові будинки, храми, склади, резиденції.

Побудувати в ті часи таке місто було практично неможливо. Просто уявіть, що будинки зводилися на природних схилах, при цьому залишалися непохитними навіть під час землетрусів! Очевидно, що жителі Мачу-Пікчу володіли всіма необхідними знаннями.

Здавалося б, це місце ідеальне для життя. Але в 1532 році всі жителі Мачу-Пікчу таємничо зникли. Місто уникнуло нападу конкістадорів, його не зруйнували землетруси. Тож чому люди його залишили досі залишається загадкою.

Коментарів: 1
? Показати IP 5 Жовтня 2019 17:31
А для Чичен-Іци і Мачу - Пікчу різних фотографій не знайшлось ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus