USD 41.50 41.87
  • USD 41.50 41.87
  • EUR 41.50 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: Загадка Дев'ятої планети. Учені з'ясували, чим може бути таємниче небесне тіло на околицях Сонячної системи
Тривалий час науковці розмірковували над тим, що у Сонячній системі може існувати ще одна, Дев’ята планета.

Проте насправді ця «планета» може бути чорною дірою, що сформувалася невдовзі після Великого вибуху.

Про це йдеться у новому дослідженні, опублікованому на сайті arXiv. Автори праці зазначають, що саме таким впливом діри можна пояснити дивні феномени, що спостерігаються поблизу Пояса Койпера – а саме нетипові орбіти 6 розташованих там небесних тіл, повідомляє ТСН.

Теорія про Дев’яту планету

На околицях сонячної системи, поблизу Пояса Койпера, розташований розсіяний диск – регіон, у якому мешкають тисячі невеличких небесних тіл, які складаються з криги. Відповідно до однієї з наукових теорій, саме там сховалася ще одна планета Сонячної системи – загадкова Дев’ята планета.

Ще 2014 року астрономи Чедвік Трухільйо та Скотт Шепард дослідили орбіти Седни, 2012 VPта інших небесних тіл і з’ясували, що усі вони спрямовані у одному напрямку і мають однаковий кут нахилу, що вказує на те, що ними маніпулює одна й та ж сама невідома сила.

А два роки потому, на початку 2016-го, учені Костянтин Батигін та Майкл Браун провели низку комп’ютерних симуляцій та виголосили теорію про те, що «викривити» орбіти шести небесних тіл могла загадкова Дев’ята планета.

Вони зазначили, що параметри небесного тіла, здатного спричинити такий феномен, мають бути досить суттєвими, і що планета ймовірно має масу, яка перевищує масу Землі у 10 разів.



Учені також підрахували, що таємниче небесне тіло обертається навколо сонця на відстані, у двадцять разів більшій, ніж Нептун – близько 18,6 мільярда миль. Через це на один оберт навколо Сонця у небесного тіла йде від 10000 до 20000 років (Для прикладу, Плутон здійснює повний оберт за 248 років).

Відповідно до теорії Батигіна та Брауна, сформуватися така планета могла таким самим чином, як низка добре відомих людству газових гігантів на кшталт Юпітера, Сатурна, Урана та Нептуна. А саме – Дев’ята планета, ймовірно, зародилася як льодове ядро, а згодом накопичила на себе масиви газу.

Учені зазначили, що Дев’ята планета, ймовірно, наблизилася занадто близько до Юпітера або Сатурна, через що її «викинуло» на самий край Сонячної системи, де вона тепер рухається за нетиповою орбітою та впливає на інші елементи Пояса Койпера.

Через надпотужне гравітаційне поле Майкл Браун назвав Дев’яту планету «найбільш «планетною» з усіх планет у Сонячній системі». Однак це може бути не зовсім так.

Таємнича чорна діра

Нова праця, створена астрономами Якубом Шольцем з Даремського університету та Джеймсом Унвіном з Університету Іллінойсу в Чикаго, виголошує думку, що насправді загадкова Дев’ята планета може бути чорною дірою, створеною унаслідок Великого вибуху.

Такі діри називають первинними. На відміну від більшості чорних дір, вони не утворилися із зірок, а з’явилися на світ унаслідок коливань щільності у ранньому Всесвіті. Існування таких чорних дір є непідтвердженим, проте деякі учені вважають, що космос переповнений ними – аж до того, що з них може складатися до 80% неозорого Всесвіту.

У межах нового дослідження Шольц та Урвін дослідили поведінку шести об’єктів з розсіяного диску, а також застосували нещодавні спостереження щодо того, як світло, що подорожує сонячною системою, вигинається через вплив певного об’єкту (або низки об’єктів).

Обидва ці феномени, ймовірно, спричинені втручанням невідомих об’єктів, що мають приблизно схожу масу. Наприклад, викликати їх могла б чорна діра, що має масу у 10 мас Землі, або кілька маленьких чорних дір, що сумарно мають такі ж параметри.



Проте, знайти такий об’єкт дуже складно. Так, наприклад, як зазначається у матеріалі Gizmodo, чорна діра з масою, що перевищує масу Землі у 5 разів, могла б поміститися на людській долоні (що, безперечно, вбило б людину), а та, що перевищує масу нашої планети у 10, була б розміром із м’яч для боулінгу.

Теоретично, як зазначив у коментарі Gizmodo автор теорії про Дев’яту планету, Констянтин Батигін, насправді вона справді може бути будь-яким об’єктом, який складно помітити, проте, який має потрібну масу, зокрема, й чорною дірою. Проте це досить проблематично підтвердити.

«Дев’ята планета може бути величезним гармбургером, розміром з п’ять Земель, і математично це цілком підходило б. Проте маленьку чорну діру, розміром з ваш гаманець, знайти значно важче», – написав він.

Автори нової праці зазначають, що дізнатися, чи справді Дев’ята планета є чорною дірою, вдасться за допомогою подальших спостережень. Зокрема, варто проаналізувати регіон на предмет інфрачервоного випромінювання, гамма-променів та інших видів радіації – це може вказати на краї чорної діри.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus