USD 41.55 41.97
  • USD 41.55 41.97
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: За залізом і нікелем – на астероїди. Відсьогодні дозволені комерційні експедиції
Відсьогодні одна з європейських держав розпочинає розробку заліза і нікелю поза межами Землі.

Першою країною, що підписала закон, який дозволяє приватним компаніям провадити видобуток корисних копалин у космосі, стало Велике Герцогство Люксембург.

Поки інші держави лише гіпотетично розглядають можливість розгорнути промислове виробництво за межами планети, Люксембург вже встановив процедуру затвердження таких проектів, принципи контролю за ними. Йдеться, насамперед, про вивчення і комерційне використання довколоземних об'єктів: астероїдів, комет, великих метеоритів, пише Експрес.

Нормативний акт, в якому передбачено всі ці аспекти, набуває чинності вже з 1 серпня, а декілька американських компаній, що працюють у космічній галузі, вже відкрили свої філіали в Люксембургу.

Чому саме астероїди, комети тощо зацікавили бізнес? І чи означає це, що ера промислового використання космосу -- стартує?

- Щодо астероїдів, то це дуже цінні космічні об'єкти з багатьох точок зору, насамперед наукової, - сказав Іван Крячко, завідувач відділу Головної астрономічної обсерваторії НАНУ. -

Адже це залишки протопланетного диска, що залишилися після формування Сонячної системи. Уже декілька разів космічні апарати опускалися на поверхню астероїдів: 2001 року на Ерос, а 2005 -- на Ітокаву. Власне тоді вдалося взяти зразки породи астероїдів.

А зараз НАСА вже готує експедицію на астероїд 16 Psyche. У його надрах, як припускаєтья, величезна маса дорогоцінних металів. Їхня вартість у декілька разів перевищує загальну вартість усієї світової економіки.

Дослідники кажуть, що найбільш цінними для землян, з точки зору ресурсів, є астероїди класу М та S. У чому їх особливість?

- Астероїди класу М складаються із сплаву нікелю (один з найбільш актуальних у сучасній промисловості металів, якого на європейському континенті, до речі, дуже мало) та заліза. Це величезні шматки якісного сплаву, які були сформовані в результаті руйнації ядер протопланет. Є дані, що типовий астероїд класу М діаметром кілометр може містити 30 мільйонів тонн нікелю, 1,5 мільйона тонн кобальту. А таких астероїдів - тисячі.

В астероїдах класу S переважають силікати магнію, заліза тощо. Cпеціалісти припускають, що на астероїдах також можуть бути дорогоцінні метали - золото, платина тощо. Вони застосовуються у високотехнологічному виробництві. Ймовірно, що всі ці цінні метали присутні й на кометах.

Як же видобуватимуть корисні копалини з астероїдів, комет чи метеоритів?

- Можливі різні варіанти. Наприклад, поступова зміна траєкторії астероїда, виведення його на зручну орбіту (свого часу НАСА вже розглядала такий проект), щоб можна було встановити видобувні станції.

Звісно, найсучасніші технології, що допоможуть перетворити астероїди на Клондайк, вимагатимуть величезних інвестицій. Але, якщо проекти будуть успішні, рентабельність буде надвисока. За підрахунками, один багатий на платину астероїд може містити майже у 200 разів більше цінного металу, ніж упродовж року видобувають на Землі.

Ірина КОНТОРСЬКИХ
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus