USD 41.30 41.80
  • USD 41.30 41.80
  • EUR 41.30 41.80
  • PLN 10.40 10.65
Світ вражає: За тисячі років до Троянської війни: у Греції знайшли найстаріше вино в Європі
Археологи, які проводять розкопки в доісторичному поселенні Дікілі Таш в північній Греції виявили, свідоцтва існування вина, датованого 4300 роком до нашої ери.

Ймовірно, це найстаріші відомі сліди вина в Європі - вони на кілька сотень років старше, ніж сліди вина з Сицилії, відзначили археологи з кафедри історії та археології Університету Аристотеля в Салоніках.

Поселення Дікілі Таш розташоване недалеко від стародавнього міста Філіппи, воно було заселене з 6500 року до нашої ери. Це місце являє собою масивний пагорб землі, створений людьми, який височить приблизно на 15 м над нинішнім рівнем землі на площі в 11 акрів.

Одним із прикладів свідоцтв вживання вина в Дікілі Таш є наявність тисяч виноградних кісточок і виноградних вичавок на залишках всього лише одного будинку на цій ділянці. За словами вчених, «нове вино готувалося в великій посудині всередині будинку, в той час як сік разом з вичавками ферментований». Але потім приблизно в 4300 до н.е. спалахнула пожежа, що зруйнувала будинок, але зберегла археоботанічні рештки.

«Знахідка дуже важлива для європейської передісторії, тому що на даний момент вона є найстарішим показником винофикації в Європі», – сказала Димітра Маламіду, співкерівник розкопок.

Кафедра археології Університету Аристотеля в Салоніках проводить археоботанічні дослідження протягом останніх двадцяти років. Дослідження почалося з використання археологічної флотації, методу археоботанічного відбору проб, при якому археологічні знахідки поміщаються в резервуар з водою, яка розчиняє відкладення до тих пір, поки фрагменти рослин і інших матеріалів не спливуть наверх.

Обговорюючи відкриття в Дікілі Таш, Султана-Марія Валамоті, професор доісторичної археології, директор Лабораторії міждисциплінарних досліджень Університету Аристотеля, сказала: «Завдяки роботі, виконаної в Університеті, ці дані, часто ігноровані дослідженнями, надають велику інформацію з соціальної та економічної організації в північній Греції, повсякденної діяльності людей, їх сільського господарства і методів його ведення з 7 по 1 тисячоліття до нашої ери».

Вважається, що сліди вина в Дікілі Таш є найстарішими відомими слідами вживання вина в Європі. В ході інших досліджень була виявлена вірменська виноробня, вік якої становить 6 100 років, і зразок вина з Сицилії, вік якого становить 6 000 років. За межами Європи вчені також виявили сліди 9000-річного китайського алкоголю, виготовленого з рису, меду і фруктів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus