USD 41.60 42.00
  • USD 41.60 42.00
  • EUR 41.80 42.10
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: За рік перебування в космосі астронавт виріс на 5 см
Повернувшись на Землю після 12 місяців у космосі, астронавт Скотт Келлі виріс на 5 см. Однак це не єдина зміна в організмі людини, що відбулася за рік перебування на МКС. Щоб точно оцінити ці зміни, NASA порівняло фізіологічні показники Келлі з його братом-близнюком Марком.

Провівши один рік на МКС, американський астронавт Скотт Келлі повернувся на Землю 1 березня. Експерти протягом року, проведеного на борту МКС, а також після повернення на Землю вивчали зміни в організмі Келлі, інформує Hightech.fm.

В експерименті також взяв участь брат-близнюк Скотта - Марк Келлі, який в минулому також був астронавтом. З метою дослідження вчені NASA вирішили порівняти ДНК і фізіологічні показники братів, один з яких провів рік в космосі, а другий - на Землі.

Підсумки перших попередніх спостережень NASA опублікувало в лютому. Виявилося, що зміни у рості, кістковій структурі і м'язах, а також порушення циклів сну - це не єдині наслідки тривалого перебування поза земною атмосферою. Тоді вчені виявили у братів відмінності в експресії більше 200 000 молекул РНК, а також зафіксували тимчасове подовження теломерів - кінцевих ділянок хромосом - у Скотта Келлі. Вчені припускають, що у Келлі міг сформуватися «космічний ген» - сума генетичних змін, пов'язаних з перебуванням в космосі.

На цей факт вказують результати нових досліджень. «Виявилося, що процес включення і виключення тисяч генів змінився. Процес починається, як тільки астронавт опиняється в космосі і триває навіть після повернення на Землю », - розповів в прес-релізі автор дослідження Кріс Мейсон. Вчений порівняв зміни в експресії генів при потраплянні в космос з феєрверком.


Вчені продовжать аналізувати біологічні дані близнюків. Як пише Business Insider, дослідження ведуться за 10 напрямками. Підсумковий звіт буде представлений в наступному році. «Ми представимо одне з найбільш докладних досліджень біології людини. Це допоможе зрозуміти, які молекулярні ризики несуть з собою космічні подорожі, а також визначити, як від них захиститися і як усунути наслідки », - пояснив Мейсон.

Останні спостереження вчених доводять, що вплив космосу на організм може бути серйознішим, ніж передбачалося раніше. Влітку група вчених з Росії і Канади вивчила склад білка в зразках крові 18 російських космонавтів і виявила, що імунна система реагує на невагомість так само, як на інфікування організму - людське тіло не знає, що робити, і намагається включити всі можливі системи захисту. Інша група досліджень довела, що довге перебування в космосі, наприклад, під час польоту на Марс, в два рази підвищує ризик розвитку раку у астронавтів.
Коментарів: 1
Просто Показати IP 2 Листопада 2017 09:26
Як він там жив?????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus