USD 41.60 41.90
  • USD 41.60 41.90
  • EUR 41.50 42.00
  • PLN 10.50 10.70
Світ вражає: За 2 роки науковці ефективно знищили комарів на двох островах у Китаї
Лише два роки потрібно було вченим, шоб знищити найнебезпечнішого комара в світі на двох островах у китайському місті Гуанчжоу.

Цей вид комарів, відомий як азіатський тигр (Aedes albopictus). Ця комаха переносить інфекційні захворювання, зокрема ЗІК, лихоманку денге, які вражають мільйони людей у всьому світі.

Випробування інноваційної техніки боротьби з комарами показало, що з небезпечними комахами можна ефективно боротися. Комбінуючи два існуючі методи, вчені скоротили популяцію азіатських тигрових комарів до 94% на двох річкових островах у Китаї. У деяких випадках не було знайдено жодного життєздатного яйця протягом 13 тижнів.

У знищенні комарів вчені застосували дозу радіації, яка стерилізує комарів, і бактеріальний штам Wolbachia, який запобігає інкубації яєць від комарів. Разом ці два методи застосовувалися до вирощених у лабораторії комарів.

Випускаючи стерильних самців комах у навколишнє середовище, де самки спаровуються лише один раз, зменшувалася загальна кількість їхньої популяції.

Використання бактерії для зменшення потомства, менш шкідливі для окремого комара, але вони працюють, тільки якщо заражений самець, вирощений в лабораторії. Якщо і у самця, і у самки є бактеріальна інфекція, у них не буде шансів на потомство.

Через два роки кількість укусів комарів зменшилася на 97%, від яких потерпали місцеві жителі на двох островах. Крім того, щороку середня кількість дорослих самок дикого типу, спійманих на одну пастку, знизилася на 83-94%.

Автори стверджують, що деякі комарі, які залишилися на острові, мігрували з-за меж району досліджень. А це свідчить про те, що регіон тривалий час не був вільний від комарів. Якщо цю методику можна буде реалізувати у більш широкому масштабі, це дасть змогу позбутися від азіатських тигрових комарів і смертельних хвороб, які вони переносять.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus